Salačové nevěřím, zpochybňuje její výpověď advokát Sokol

Praha – Obhájce manželů Kateřiny a Petra Kottových obžalovaných v kauze exposlance Davida Ratha Tomáš Sokol ve své závěrečné řeči zpochybnil svědectví podnikatelky Ivany Salačové. Ta jako jedna z obžalovaných usiluje o roli spolupracující obviněné poté, co pomohla rozkrýt pozadí kauzy. Sokol žádá pro svoje klienty zproštění obžaloby. Podle něj se nedopustili skutků, které jsou v obžalobě, a nic se neprokázalo. Stejně se vyjádřili další advokáti – obhájci exmanažerů stavební firmy Konstruktiva Branko Pavla Drážďanského a Tomáše Mladého Filip Svoboda a Michal Stupka i advokát Martina Jireše ze zdravotnické firmy Puro-Klima Jan Měšťák.

Státní zástupce Petr Jirát u soudu navrhl pro Salačovou podmíněný trest, pro manžele Kottovy žádá devět let vězení. Označil je totiž za organizátory korupce. Zbylým pěti obžalovaným navrhl dva až šest let vězení a jednomu podmínku. Jednání se týká devíti z celkem jedenácti obžalovaných v kauze. Případ Davida Ratha a organizátorky údajně podezřelých tendrů Lucie Novanské je oddělen a soud se jím bude zabývat později.

Advokát Sokol požaduje pro svoje klienty úplné zproštění obžaloby, protože se podle něj nedopustili skutků, které jsou v obžalobě, a nic se neprokázalo. Podle Sokola je výpověď Salačové účelová. Je prý sice legální, pokud prospěch z takové spolupráce s vyšetřovateli směřuje k nižšímu trestu, protože to umožňuje zákon. Advokát má ale pochybnosti o další činnosti podnikatelky, která může být v rozporu se zákonem. Naznačil, že se tím policie mohla přestat zabývat výměnou za její přiznání v Rathově kauze.

Petr a Kateřina Kottovi
Zdroj: ČT24

„Nikdo se nebude, jak se lidově říká, šťourat v dalších věcech, ve kterých by mohla být podezřelá. My nebudeme vidět nějakou další trestnou činnost a ty nám pomůžeš usvědčovat trestnou činnost jiných,“ naznačil případný „obchod“ policie se Salačovou v závěrečné řeči obhájce. „Já jí (Salačové) nevěřím,“ dodal.

Ivana Salačová pro ČT:

„Znovu to říkám. Nejednala jsem pod žádným nátlakem ani vyšetřovatelů, ani státního zástupce. Rozhodla jsem se vypovídat dobrovolně už ve vazbě. Stát se spolupracující osobou jsem se rozhodla po návratu z vazby. Moje výpověď je pravdivá, ani po dnešní obhajobě pana Sokola na tom nemám co měnit.“

Sokol také zpochybnil odposlechy, jeden z hlavních důkazů, které předložili vyšetřovatelé: „Na řadě míst vůbec není jasné, co kdo říká. Státní zástupce mluvil o tom, že jsou tam ruchy a ty jsou tak silné, že tomu prostě není rozumět.“ Obžaloba podle Sokola hovoří pouze o hypotézách a nepřímých důkazech.

Salačová je odvážná žena, neslo se soudní síní z úst jejího obhájce

Obhájce Veverka u soudu řekl, že jeho klientka projevila na české poměry neobvyklou dávku odvahy. „Hluboko v nás je odpor k doznání a spolupráci s orgány trestního řízení. Spolupráce je vnímána jako jistá forma zrady a práskačství, což jsem ke svému zděšení slyšel i v závěrečné řeči kolegy Sokola,“ ohradil se vůči svému předřečníkovi. Veverka popřel jakýkoliv nátlak ze strany žalobce nebo policie na propuštění z vazby za slib přiznání podnikatelky. Veverka zdůraznil, že na přiznání má každý právo.

Advokát také zmínil, že role spolupracující obviněné byla pro Salačovou značně psychicky náročná, protože čelila zbytku obžalovaných a jejich advokátům. Délku její výpovědi před soudem považuje za kuriózní. „Zabrala šest jednacích dní. Pokud dobře počítám, výslech trval celkem přes deset hodin, a to nezapočítávám dobu, kdy byl promítán záznam z předchozích výpovědí před policií,“ spočítal Veverka.

Advokáti žádají zproštění obžaloby klientů v Rathově kauze

Další advokáti žádají pro své klienty zproštění obžaloby v kauze exposlance Ratha. Návrhy se týkají exšéfa stavební firmy Konstruktiva Branko Pavla Drážďanského a Martina Jireše ze zdravotnické firmy Puro-Klima. Žalobce jim navrhuje pěti a šestileté vězení. Firmy se účastnily údajně zmanipulovaných veřejných zakázek. Zproštění navrhl již ve středu také Michal Stupka, právník manažera Konstruktivy Branko Tomáše Mladého. Tomu navrhuje žalobce pět let. Obhájce Jireše Jan Měšťák odmítl, že by jeho klient byl zapojený do organizované skupiny, jak tvrdí obžaloba. Odposlechy ani další důkazy prý nic takového nedokazují.

Advokát Drážďanského Filip Svoboda měl námitky vůči práci vyšetřovatelů a jejich posudkům na opravu zámku Buštěhrad. Policie prý nedokázala na některé jeho otázky odpovědět. Zpochybňoval také výpověď podnikatelky Ivany Salačové, pro kterou žalobce žádá pozici spolupracující obviněné. Státní zástupce pro ni navrhl tříletou podmínku, její advokát chce o rok nižší. Salačová ale podle Svobody výpověď několikrát „zcela účelově změnila“.

  • Jak vznikala kódovaná řeč, si můžete přečíst zde.
  • Jaké společnosti a lidé se kromě trojice Rath, Kott a Kottová (dříve Pancová) měli na zmanipulovaných zakázkách podílet? Více čtěte zde.
  • Více k obsahu odposlechů najdete zde.

Kauza Rath přehledně