Jirát navrhuje manželům Kottovým devět let a propadnutí majetku

Praha – Státní zástupce Petr Jirát navrhuje Petru Kottovi a Kateřině Kottové (dříve Pancové) osmi až devítileté vězení a propadnutí majetku. Oba obžalovaní jsou součástí procesu s někdejším středočeským hejtmanem Davidem Rathem. Podle žalobce coby šéfka kladenské nemocnice a náměstek krajských nemocnic organizovali v kraji korupci týkající se veřejných zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví. Jirát mluvil u soudu i s přestávkami asi 10 hodin. Jde tak o jednu z nejdelších závěrečných řečí před českými soudy za posledních několik letech.

Dnešní jednání se týká devíti z 11 obžalovaných - případ Ratha a organizátorky údajně podezřelých tendrů Lucii Novanské je vyloučen do jiných termínů. Jirát svými návrhy ukončil závěrečnou řeč, kterou začal číst před soudem v úterý, kdy rozebíral stavební zakázky. Žalobce se dnes zaměřil na tendry ve zdravotnictví. Již dříve řekl, že by na obžalobě nic neměnil, a důkazy prý ještě při hlavním líčení, které trvá od srpna 2013, zesílily.

Podle obžaloby Kott se svou ženou vytvořili systém, který dokázal ovládat výběrová řízení ve všech středočeských nemocnicích, což jim umožnilo s tendry manipulovat. Podle odposlechů si tak měli vytipovat společnost, které nabídly vítězství ve výběrovém řízení – za předpokladu, že dostanou provizi.

Do zdravotnických tendrů se podle Jiráta sice mohl přihlásit neomezený počet firem, ale Kott s Pancovou a pořadatelem soutěží prý nastavili podmínky tak, že je mohly splnit jen zhruba tři společnosti - Puro-Klima, Hospimed a B. Braun Medical. „Tyto firmy se stále točí v zakázkách, jen si mění role výherců soutěže,“ dodal Jirát. Do Rudné, kde oba bydlí, si měl po podpisu každé zakázky pro svůj podíl přijet i Rath. Kottovi tak podle zástupce postupovali promyšleně jako organizovaná skupina, přičemž Rath prý o všem věděl a měli v něm „krytí“ coby v hejtmanovi Středočeského kraje.

Jirát: Tresty považuji za adekvátní

„Navrhoval jsem nejpřísnější tresty. S doktorem Rathem, jehož věc bude projednávána samostatně, je považuji za organizátory a mozky celé trestné činnosti. Tresty považuji za adekvátní,“ prohlásil po přečtení závěrečné řeči státní žalobce Jirát na adresu manželů Kottových. „Ačkoli o všem informován, nechával špinavou práci na svých lidech,“ tvrdí o Rathově roli.

„Závěrečná řeč byla neférová. Gigantický demagog. Víc k tomu nemám co říct,“ reagoval sám Kott. Jeho manželka ani jejich obhájce Tomáš Sokol se nevyjádřili. Spolu s dalšími obhájci ale teď Sokola čeká závěrečná řeč, kde bude reagovat na Jirátovy argumenty. Až po nich se ke slovu dostanou samotní obžalovaní. První tresty v rozsáhlém procesu rozděleném do tří větví se dají očekávat zřejmě během dubna.

Tresty navrhované obžalobou:

  • Petr Kott: 8–9 let a propadnutí majetku
  • Kateřina Kottová (Pancová): 8–9 let a propadnutí majetku
  • Manažer Konstruktivy Branko Tomáš Mladý: 5 let
  • Manažer Konstruktivy Branko Pavel Drážďanský: 5 let a propadnutí majetku
  • Předseda představenstva firmy Puro Klima Martin Jireš: 5–6 let a propadnutí majetku
  • Ředitelka stavební firmy FISA Ivana Salačová: 3 roky podmíněně
  • jednatel firmy Hospimed Jindřich Řehák: 5 let
  • manažer firmy B. Braun Medical Jan Hájek: 2 roky
  • manažer firmy Pohl Václav Kovanda: 3 roky podmíněně s odkladem na 4-5 let

Ivana Salačová, někdejší ředitelka a jednatelka stavební společnosti FISA, získala status spolupracující obviněné díky přiznání a pomoci vyšetřovatelům při rozkrývání korupčních mechanismů. Žalobce Jirát jí navrhl tříletou podmínku s tím, že se výraznou měrou svým přiznáním podílela na odhalení celé skupiny. Soud teprve rozhodne, zda její spolupracující pozici uzná. Jinak jí hrozí až osmileté vězení.

„Nemůžu se z toho vzpamatovat. Spadl mi kámen ze srdce,“ prohlásila poté, co Jirát oznámil navržené výše trestů. „Když jsem se dostala do vazby, byla jsem po několika dnech rozhodnutá, že budu vypovídat. Můj právník nechtěl, abych to udělala, ale já byla rozhodnutá. Po konzultaci doma se členy rodiny a se svými právníky jsem se dobrovolně rozhodla, že budu spolupracující osobou.“

Kauza Rath přehledně