Policie po výslechu propustila Vylitu - obviněn prý nebyl

Praha - Policie zadržela bývalého generálního sekretáře ministerstva obrany Jana Vylitu. Uvedl to ve středu server Aktuálně.cz s odvoláním na jeho advokáta Petra Kočího. Po podání vysvětlení byl však večer propuštěn a podle Kočího nebyl z ničeho obviněn. Zadržení souvisí se včerejší razií, kterou ÚOOZ přímo na ministerstvu. Důvodem byly machinace s majetkem resortu. Dnes v této kauze probíhaly výslechy.

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahovali v úterý na ministerstvu obrany a také v provozech firmy Excalibur Army, která obchoduje s vojenským materiálem. Zadrželi a obvinili čtyři osoby kvůli podezření z nezákonného převodu majetku ministerstva obrany na jiné subjekty (více zde).

Případ dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství. Jeho šéfka Lenka Bradáčová ovšem sdělila, že žalobci dnes k celé kauze nebudou poskytovat nové informace. Vylita se v úterý vrátit z dovolené v Itálii, aby se zúčastnil výslechu. Policisté ho poté pozdě večer zatkli. „Nebylo mu sděleno žádné obvinění. Výslech trval více než pět hodin, klient zodpověděl všechny otázky a i nadále bude policii k dispozici pro případ dalších dotazů,“ uvedl dnes Kočí.

Jan Vylita nedávno přišel o bezpečnostní prověrku, a tím i o funkci auditora ve vedení NATO. Ministerstvo obrany jej následně k 1. březnu propustilo z funkce (čtěte zde). Národní bezpečnostní úřad odebral Vylitovi prověrku na základě utajovaných zpráv zpravodajské služby. Podle NBÚ jednal jako generální sekretář ministerstva proti zájmu na ochranu ekonomiky a proti zájmu na ochranu vnitřního trhu. Do funkce generálního sekretáře přišel za úřadování Alexandra Vondry (ODS). Skončil v době vlády Jiřího Rusnoka, kdy byl ministrem Vlastimil Picek. Do centrály NATO odešel Jan Vylita poté, co úspěšně absolvoval mezinárodní výběrové řízení.

Mezi dosud obviněnými v případě armádního majetku jsou:

  • bývalý ředitel VOP CZ v Šenově u Nového Jičína Adolf Veřmiřovský
  • exředitel někdejší armádní Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem Josef Lachman
  • jeho zástupce Roman Pavlík
  • brigádní generál Vladimír Halenka (velí veškeré české vojenské logistice)

Kriminalisté se podle Lidových novin zajímají také o majitele zbrojařské firmy Excalibur Group Jaroslava Strnada a jeho kolegu Petra Kratochvíla. Policie také provedla několik domovních prohlídek, a to i u majitele firmy Excalibur Strnada, který již byl u výslechu. „Vydal všechny doklady, které (policisté) potřebovali,“ řekl advokát Excalibur Group Pavel Jelínek. Uvedl, že ze společnosti nebyl dosud obviněn ani nikdo jiný. „Tvrdíme, že se Excalibur ničeho nekalého nedopustil,“ řekl Jelínek. Policisté provedli osm domovních prohlídek u lidí, kteří mají s Excalibur Group souvislost, odnesli si dokumenty a z počítačů stáhli data. „Policie se chovala velmi korektně,“ řekl Jelínek.

Události: Obvinění měli prodávat součástky pod cenou (zdroj: ČT24)

Příčiny zásahu? Prodej součástek pod cenou

Vyšetřování se týká odprodeje vojenského materiálu a náhradních dílů: „Jednalo se zejména o součástky k vozidlům, k vozové technice - počínaje motory, konče pásy k tankům,“ uvedl obhájce některých obviněných Pavel Jelínek. Podle žalobců prý nenakládali s majetkem s péčí řádného hospodáře - měli prodávat majetek pod cenou, což však Jelínek odmítl.  

Pražské vrchní státní zastupitelství v úterý informovalo, že byl obviněn jeden bývalý člen managementu firmy VOP CZ, dva zaměstnanci ministerstva obrany z někdejší Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem a příslušník armády.

Obvinění měli spáchat trestné činy porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby - některé dokonané, některé ve stadiu pokusu. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí dva až osm let vězení, za zneužití pravomoci úřední osoby pět až 12 let vězení. Oba trestné činy jsou podle Prygla posuzovány podle paragrafu, který říká, že podezřelí spáchali „značnou škodu“.

Vydáno pod