Z rozvědky do předsednictva ANO – Kleslová stoupá pomalu a jistě

Praha – Sněm hnutí ANO se na první pohled zdál jako bezproblémová selanka, ještě během něj se ale poslanec hnutí a předseda hospodářského výboru Ivan Pilný otevřeně postavil proti praktikám pražské šéfky ANO Radmily Kleslové, která si podle něj „prostě zařídila“ zvolení místopředsedkyní. Reportéři ČT ukazují, že cesta komunistické rozvědčice a dlouholeté pracovnice ve firmách Andreje Babiše do předsednictva hnutí ANO není dlážděna jen liliově čistými kroky. O pákách v pozadí celostátního sněmu vládního hnutí natáčeli reportéři Markéta Dobiášová a Karel Vrána.

Do roku 2014 sociální demokratka, místostarostka Prahy 10, o které širší veřejnost neslyšela. Po přestupu do hnutí ANO se ale kolem ní začaly dít věci. Poprvé se její jméno začalo skloňovat v souvislosti se sporem o lídra Hnutí pro Prahu Janem Kaslem, kterého Babiš v lednu 2014 požádal, zda by nevedl kandidátku ANO na pražský magistrát.

Podle Babišovy představy měla dát do pořádku stranickou strukturu v Praze. „A to už si řekla, že by chtěla být dvojka na kandidátce. Tak jsem říkal, počkejte, ale takhle jsme domluveni nebyli,“ říká dnes Kasl, který odmítl s Kleslovou v zádech kandidovat. Na spor doplatil předseda oblastní organizace ANO na Praze 3 Martin Růžička, jenž kvůli podpoře Kaslovi ve funkci skončil ze dne na den. Pro Reportéry ČT se ale odmítl k působení v hnutí ANO jakkoli vyjádřit.

Alma mater – komunistická rozvědka

Právě na jaře 2014 se média začala více zaobírat minulostí Radmily Kleslové ve strukturách komunistické tajné policie. Současná starostka Prahy 10 stále opakuje, že byla pouze ve výběru a rozvědkou byla pouze prověřována. „Paní Radmila Kleslová nastoupila k I. správě Sboru národní bezpečnosti, což byla zahraniční rozvědka. Byla to součást Státní bezpečnosti, nastoupila tam jako kádrová příslušnice, tedy měla normálně hodnost, a byla zařazena na dvacátém třetím odboru, což byla nelegální rozvědka,“ ukazuje kartu jejího přijetí na její rodné jméno „Jarmila Bartheldyová“ s kádrovým rozkazem ministra vnitra badatel a odborník na StB Radek Schovánek.

Karta přijetí Jarmily Kleslové (Bartheldyové) z MV
Zdroj: ČT24

Kontroverzní koalice na Praze 10 a noví členové na Praze 1

Pod vedením Radmily Klesové uzavřelo ANO na Praze 10 koalici s problematickými tvářemi z minulosti, které tuto radnici dlouhodobě ovládaly: dlouholetým spolupracovníkem exprimátora Pavla Béma Milanem Richterem a někdejším místním starostou Bohumilem Zoufalíkem. Oba stáli například u toho, když Praha 10 svěřila svých dvě stě milionů korun firmě Key Investments, která v roce 2011 zkrachovala a městská část s největší pravděpodobností už peníze neuvidí. „Současné vedení radnice, si myslím, je pro ANO velmi komfortní. My zde máme většinu v radě, pět členů a starostku. Já si myslím, že náš vyjednávací tým vyjednal dobrou koalici, skvělou koalici,“ trvá dnes na svém Kleslová.

Rázná Radmila (zdroj: ČT24)

Šéfkou pražského hnutí ANO se stala Radmila Kleslová se suverénní podporou, ovšem předcházely tomu momenty dosti problematické. Na Praze 1 a Praze 4 si straníci stěžovali na příchod nových členů, kteří měli posílit její pozici na pražském sněmu. Praha 1 si na lednový pražský sněm nezvolila žádného delegáta, proto se dnes už bývalý předseda ANO na Praze 1 Jiří Janoušek obrátil na rozhodčí a smírčí komisi hnutí. Pražskému vedení pak poslal dopis, že na nadcházející pražský sněm hnutí nebyl zvolen žádný delegát, a tudíž na něj přijde pouze on jako předseda. Po příchodu na celopražský sněm 19. ledna ale s údivem zjistil, že už předsedou ANO na Praze 1 není.

Smírčí komise se zapotí

Reportéři ČT se pokoušeli u Kleslové zjistit podorobnosti. „Já se omlouvám, mám tady jednání asi deseti lidí, omlouvám se, teď nemohu. Na shledanou,“ zněla odpověď v telefonu. Až později se Jiří Janoušek dozvěděl, že část členů svolala bez jeho vědomí novou schůzi, odvolala ho z funkce předsedy a místo něj zvolili Karla Grabeina Procházku. Ten odmítá cokoli k celé věci říct s tím, že to v současnosti řeší smírčí komise. „My se k tomu teď nemůžeme vyjadřovat, nebo nechceme vyjadřovat, dokud nerozhodne smírčí komise,“ řekl.

Komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo:

„Hnutí ANO má poměrně svérázné stanovy, které umožňují vlastně umisťovat členy, když už je přijmete, do různých míst, kam je zrovna potřebujete umístit. A to je způsob, který Radmila Kleslová umí velmi dobře využívat, když jde o to, kde konkrétně získat většinu.“

Smírčí komise má řešit i situaci v Praze 4, kde si členové hnutí ANO také stěžují na příchod nových členů, kteří měli posílit vliv Radmily Kleslové. „Předsednictvo oblastní organizace se nikdy nesešlo a neusneslo, a tedy ani neschválilo přijetí nových členů. Tito lidé se tak nestali regulérním způsobem členy oblastní organizace Prahy 4. Jejich účast považujeme za neplatnou,“ píší ve stížnosti.

Převálcovala i Stropnického

S Radmilou Kleslovou se střetnul i ministr obrany Martin Stropnický, který před parlamentními volbami představoval spolu s Andrejem Babišem nejvýraznější tvář hnutí ANO. Na již zmíněném celopražském sněmu chtěl vystoupit a požádat o podporu pro svou kandidaturu na post prvního místopředsedy hnutí. Kleslová mu to ale zakázala a nakonec sama od pražských kolegů získala nominaci na post první i řadové místopředsedkyně. Ministr obrany na žádost Reportérů ČT o stanovisko odmítl reagovat

Martin Stropnický se nakonec skutečně rozhodl nekandidovat: funkce prvního místopředsedy by prý nešla skloubit s ministerskými povinnostmi a kandidaturu na řadového místopředsedu vzdal na sněmu. Předsedou ANO zůstal Andrej Babiš - v tajné volbě získal všechny hlasy, prvním místopředsedou se stal šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Dalšími místopředsedy jsou vedle Kleslové Jaroslava Jermanová, Petr Vokřál a Jan Volný.

Vydáno pod