Kauza Rath míří do finále: Státní zástupce mluví o korupčním systému

Praha − Krajský soud vyslechl první část závěrečné řeči státního zástupce v kauze kolem exhejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD). Petr Jirát v ní uvedl, že obžaloba má zas o něco silnější důkazy. Vedle Ratha viní dalších deset lidí z manipulování veřejných zakázek. Jde o modernizace středočeských nemocnic a opravu zámku Buštěhrad i gymnázia v Hostivici. Ratha se ale dnešní jednání netýká. Soud jeho případ odložil na duben. Zítra závěrečná řeč pokračuje − žalobce navrhne výši trestů u jednotlivých obžalovaných.

Státní zástupce Petr Jirát v úvodu řekl, že by na obžalobě nic neměnil. Některé důkazy podle něho přibyly a jiné zesílily. Dnes hovořil o tom, kdo hrál jakou roli v korupčním systému, který dle jeho slov vznikl. Věnoval se přitom jen stavebním zakázkám. Popisoval, jak se údajní hlavní organizátoři domlouvali na jejich manipulaci a jak za to inkasovali úplatky. Svoji řeč začal případem zakázky na opravu gymnázia v Hostivici, kde exhejtman bydlí a pracuje jako lékař.

Dále se Jirát soustředil zejména na případ rekonstrukce buštěhradského zámku, který je dle něho vůbec nejlépe zdokumentovaným ohniskem kauzy. Podle žalobce je důkazů víc hlavně díky spolupracující obviněné Ivaně Salačové, která u soudu dovysvětlila, jak skupina fungovala. Podnikatelce by mohl navrhnout nižší trest.

Zítra se chce Jirát věnovat zdravotnickým tendrům a navrhnout výši trestů. „Zajímavé bude, jak sníží trest Ivaně Salačové, podle mě dostane podmínku,“ říká na adresu obžalované, která se jako jediná přiznala, redaktor ČT Jiří Hynek. Závěrečné řeči státního zástupce, obhájců a obžalovaných jsou naplánovány i na příští týden. Rozsudek by tak mohl padnout nejdříve na začátku dubna.

Rathův případ projedná soud až v dubnu

Dnešní a zítřejší jednání se týká devíti lidí. Rath, kterého žaloba viní z převzetí úplatků i krytí korupce, mezi nimi ale není. Soudu totiž oznámil, že trpí virózou, takže soudce rozdělil kauzu do dvou větví a posuzování jeho případu odložil na duben. Obával se totiž, že dojde k dalším průtahům.

Mezi obžalovanými je ale exředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová (dříve Pancová), a někdejší náměstek středočeských krajských nemocnic Petr Kott. Jirát právě tyto manžele považuje za organizátory trestné činnosti. Setkávali se podle něho ve své domácnosti v Rudné u Prahy, kde měli s Rathem probírat veškeré „pro ně zajímavé investiční akce nemocnic“. Státní zástupce v obžalobě tvrdí, že se zakázky „ušily na míru“ předem vybrané firmě po předchozí domluvě s Rathem a dalšími, kteří za to dostali úplatek. „Nastavili systém, kterým řídili trestnou činnost, a Ratha o všem informovali,“ dodal. Sloužil jim k tomu prý plán rozvoje středočeských nemocnic, které podle Jiráta sice byly dlouhodobě zanedbané, obžalovaní ale měli zneužít svých informací.

Bývalý hejtman a exposlanec Rath ovšem stále jakoukoli vinu odmítá. Tendry dle svých slov nemohl ovlivnit, protože prý podléhaly několikanásobné kontrole. Manželé Kottovi se k závěru hlavního líčení nechtěli blíže vyjadřovat.

  • Ratha zadržela policie v květnu 2012.
  • Soud ho poslal do vazby, odkud byl propuštěn v listopadu 2013.
  • Krajský soud v Praze projednává případ od srpna téhož roku.

Další obžalovaní

Vedle manželů Kottových čelí obžalobě mj. i manažeři Konstruktivy Branko Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý. Jejich firma se totiž podílela na stavební zakázce, kterou údajně provázela korupce.

Jaké budou tresty?

Obžalovaným hrozí osm až dvanáct let za mřížemi. Státní zástupce dnes jednotlivým aktérům přisoudí konkrétní návrhy. V své závěrečné řeči se přitom často opíral o výpovědi obžalované podnikatelky Ivany Salačové. Žalobce jí navrhuje status tzv. spolupracující obviněné, protože se jako jediná přiznala ke korupci a upřesnila některé důkazy, které vyplývají z odposlechů a znaleckých posudků. Díky tomu by mohla získat výrazně nižší trest. „Jsem zvědavá, jak to dopadne,“ nechtěla před jednáním předjímat sama Salačová.

Průtahy v projednávání kauzy

„Soudce proces rozdělil, protože nechtěl, aby se dále zdržoval. Poslední půlrok se toho totiž kvůli neustálým omluvám mnoho neprojednalo,“ připomíná Jiří Hynek skutečnost, že David Rath se před nynějším jednáním opět omluvil. „Jako důvod uvedl virózu − může trvat zhruba dva týdny, než se vyléčí, takže tu hrozilo další výrazné zdržení,“ dodává Hynek s tím, že líčení bylo už několikrát odloženo kvůli omlouvám advokátky Lucie Novanské.

Ivana Salačová, obžalovaná v kauze Rath
Zdroj: ČT24

Po závěrečné řeči státního zástupce následují promluvy advokátů a obžalovaných. Teprve poté přijdou na řadu rozsudky.