Krajané z Ukrajiny dorazili. Dostanou ubytování a peníze

Nejohroženější skupina ukrajinských krajanů je v Česku. Z východních částí válkou sužované země odjeli linkovým autobusem v pondělí ráno a do Prahy se 44 krajanů z východoukrajinského Čechohradu dostalo dnes večer po zhruba čtyřicetihodinové cestě. Další přiletí vládním speciálem 15. března, kdy všechny přivítá prezident Miloš Zeman. Český stát přistěhovalcům nabízí komplexní pomoc: dostane se jim dočasného ubytování, výuky češtiny, asistence při hledání trvalého bydliště a zaměstnání i finanční podpory. Na sedmdesát krajanů, kteří o přestěhování také žádali, se ale zatím nedostalo.

Rozhovor s Tomášem Haišmanem z ministerstva vnitra (zdroj: ČT24)

Skupina, která dnes přijela, pochází podle ředitele azylového odboru ministerstva vnitra Tomáše Haišmana z těch nejrizikovějších oblastí. „Jádrem jsou celé rodiny z Čechohradu, Mariupolu, Luhanské a Doněcké oblasti i dalších míst východu Ukrajiny,“ uvedl v ČT Haišman. Ministerstvo vnitra podle něho udělilo ve zrychleném řízení povolení k trvalému pobytu celkem 145 krajanům, kteří loni sami požádali o přesídlení a můžou prokázat české kořeny. Průběh cesty do Prahy se nicméně odklonil od původního plánu. „Příjezd měl být původně v půl osmé ráno. Podle našich informací to zkolabovalo už na cestě mezi Čechohradem a Kyjevem, kdy se jim rozbil autobus. Z Kyjeva už to šlo poměrně rychle, počítali jsme, že přijedou později,“ dodal Haišman po příjezdu krajanů.

Čtěte o historii a osudech volyňských Čechů.

Ministerstvo vnitra pro ně připravilo bezplatné půlroční ubytování ve svých zařízeních. Dnešní skupina zamířila do hotelu v Červené nad Vltavou na jihu Čech. Haišman uvedl, že součástí je program začlenění krajanů do české společnosti a český stát jim poskytne základní asistenční služby v průběhu šesti měsíců. „Například jde o výuku češtiny, protože byli na Ukrajině dlouho. Počítáme ale s tím, že tu všichni již zůstanou natrvalo, a proto jim pomůžeme najít stálé bydliště i práci, ale mají nárok i na finanční pomoc,“ uzavírá Haišman. Ministerstvo vnitra má o krajany pečovat spolu s ministerstvem práce a sociálních věcí a Českou katolickou charitou, kterou vláda schválila jako hlavního partnera.

Prezident Miloš Zeman:

„Já budu 15. března na přijetí přibližně 150 Čechů z Ukrajiny. Jsem velmi rád, že pan ministr Chovanec vyhověl mé prosbě a velmi aktivně se vyřízení této záležitosti ujal.“

Na 70 krajanů se nedostalo, projekt ale pokračuje

I druhá skupina přibližně čtyřiceti krajanů, která přiletí 15. března, pochází z východu Ukrajiny. O přesídlení jich ale požádalo dalších sedmdesát, kteří zatím povolení nedostali. Ministersto vnitra se nicméně ukrajinským Čechům chce ještě věnovat, a to i těm z centrální a západní Ukrajiny, kteří se loni do přesídlovací akce také přihlásili.

Čeští krajané na Ukrajině
Zdroj: ČT24

Do Prahy za 40 hodin

Podle Haišmana nabízela ČR letecký speciál i první skupině krajanů, která by tak dorazila rovněž 15. března. Ti se ale rozhodli, že přicestují autobusem. „První přesun je tak hlavně jejich iniciativou, kterou stát nekoordinuje kromě toho, že jim autobus hradí,“ uzavírá Haišman. Spoj dorazil do Prahy po čtyřicetihodinové cestě přes Kyjev.

Krajani z Ukrajiny přijeli do Česka hledat nový domov (zdroj: ČT24)

Peníze na přesídlení krajanů z celého světa

Na přesídlení krajanů z celého světa vláda uvolnila v polovině ledna 66 milionů korun, využity by mohly být především pro lidi s českým původem na Ukrajině. Součástí vládního plánu je i finanční pomoc až 50 000 korun pro dospělé a 20 000 pro děti a další pomoc. Program vznikl v reakci na žádosti krajanů z Ukrajiny o přesídlení do Česka, kterou adresovali prezidentu Miloši Zemanovi.