Zákon o registru smluv se musí přepracovat

Praha - Poslanecký návrh na zavedení registru smluv musí projít úpravami - takový je výsledek dopadové studie od ministerstva vnitra, kterou má Česká televize k dispozici. Materiál totiž prokázal, že registrace smluv by trvala na různých úřadech různě dlouho a lišily by se rovněž i náklady. Povinnost zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc by měla podle Sobotkova kabinetu platit pro všechny, kdo hospodaří s veřejnými prostředky.

ČT: Zákon o registru smluv má mouchy. Musí se předělat (zdroj: ČT24)

U ministerstva vnitra si dopadovou studii objednalo přímo vedení koalice. Zjistilo se tak, že registrace smluv by podle současného návrhu netrvala všude stejně dlouhou dobu. Například na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže odhadují, že jim zveřejnění smlouvy zabere čtyři hodiny. „V návrhu zákona je nové ustanovení, které říká, že musí být ve smlouvách vyznačeno obchodní tajemství. Počítáme tak s tím, že každou smlouvu bude muset projít zaměstnanec s právnickým vzděláním,“ vysvětluje mluvčí úřadu Martin Švanda.

Na ministerstvu vnitra ale registrace zabere údajně pouze půl hodinu, na rezortu dopravy by jim nejjednodušší smlouva měla zabrat 10 minut a na místním rozvoji čtvrt hodiny. Kraje se podle vlastních slov pohybují mezi 30 a 65 minutami. Úplně nejkratší čas potřebují policisté a Národní divadlo, zveřejnit smlouvu dokáží za 5 minut.

„Každý ten subjekt ještě dnes úplně do detailu neví, jaký bude mechanismus toho zveřejňování, proto si taky myslím, že tam byly rozdílné údaje“ upozorňuje náměstkyně ministra vnitra Jana Vildumetzová. V dopadové studii jsou zpracované údaje od 2200 subjektů, z nichž někteří už smlouvy zveřejňují. Například v Moravskoslezském kraji s tím začali dnes. „Dobrovolně zveřejníme veškeré smlouvy bez ohledu na limit jejich finančního plnění, plus navíc ještě objednávky, které mají limit 50 tisíc korun,“ doplňuje Tomáš Kotyza, ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Nelišil by se pouze čas, ale i náklady

Studie odhalila rovněž to, že by se vedle rozdílů v délce zveřejnění, lišily i náklady. Na ministerstvu obrany by registrace smlouvy měla stát 225 korun, na dopravě 360 a v rezortu zdravotnictví maximálně 80 korun. Na Vysočině se výsledná cena vyšplhala dokonce na 900 korun. „Trošku bych to přičítal, řekněme, rozdílnému přístupu - jestli registr někdo vidí rád, nebo nerad. A částečně tomu, že možná došlo k nepochopení,“ říká poslanec Radek Vondráček (ANO).

V dopadové studii je také uvedeno, kolika smluv se bude povinnost zveřejňování týkat. Už dnes se registrují smlouvy nad 500 tisíc. To představuje 18 tisíc smluv měsíčně. „Pokud by se zveřejňovaly všechny smlouvy, to znamená od nula korun, stoupl by počet na 500 tisíc smluv měsíčně, a pokud nařízením vláda schválí zveřejňování od 50 tisíc, tak by to bylo 120 tisíc smluv,“ vysvětluje náměstkyně Vildumetzová.

Právě k zveřejňování smluv nad 50 tisíc se vláda přiklání nejvíce. „Je rozumné, aby se zveřejňovaly smlouvy od 50 tisíc,“ myslí si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle jeho koaličního partnera a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka se musí vládní kabinet dohodnout na tom, jaká z variant zákona bude průchodná.

„Ta studie nám pomůže v tom, abychom si obhájili, že do 50 tisíc korun bychom touto cestou neměli jít,“ myslí si Vondráček z ANO. Předkladatel původního návrhu zákona ale tento limit odmítá. „Vládě se podařilo dát dohromady 59 důvodů, proč by registr smluv neměl být. A když ano, tak v omezené verzi,“ kritizuje poslanec Jan Farský (TOP 09), který je právě původním předkladatelem zákona.

Podle odhadů má zatím největší šanci ale právě prosazení 50tisícového limitu s tím, že pro obce bude platit dvouletá výjimka, aby se vyhnuly sankcím za nedodržování zákona. Zároveň koalice počítá i s tím, že se všechny smlouvy budou zveřejňovat jen na jednom místě.