Soud osvobodil vedoucí tábora, kde utonul chlapec

Brno - Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad dvěma táborovými vedoucími, jimž v Sečské přehradě na Chrudimsku utonul sedmnáctiletý chlapec. Původně dostali podmíněné tresty, podle NS ale k plaveckému závodu přistupovali zodpovědně a není zřejmé, co víc mohli pro bezpečnost udělat. Lidí, kteří dobrovolně a za málo peněz pracují s dětmi a mládeží, by si měla společnost vážit, a nikoliv na ně klást přemrštěné nároky, vyplývá ze soudního rozhodnutí.

„Trestána má být transparentní nedbalost, nečinnost, laxnost, hazardérství či bezohlednost k životům a zdraví druhých, nikoli snad údajné opomenutí přesně neznámých a ničím nestanovených opatření. Zpětně domýšlet a konstruovat, co všechno mohli a měli obvinění učinit, se jeví jako nepatřičné,“ stojí v rozhodnutí senátu s předsedkyní Věrou Kůrkovou. Případem se musí znovu zabývat Okresní soud v Chrudimi, je při tom vázán právním názorem nejvyššího soudu.

Vedení tábora stylizovaného podle příběhů o čarodějnickém učni Harrym Potterovi připravilo pro účastníky 18. srpna 2010 projížďku po přehradě. Čtyři účastníci pak měli soutěžit, kdo nejdříve doplave od lodí ke břehu. Tři se bez problémů na souš dostali, čtvrtý se po chvíli plavání začal topit a zmizel pod kalnou hladinou. Brzy k němu přijel motorový člun s vodním záchranářem, který skočil do vody a hledal jej. Záchrana se ale nepodařila.

Podle zrušeného verdiktu hlavní vedoucí tábora Lukáš Blažek i jeho zástupkyně Anna Frantalová podcenili bezpečnost plavecké soutěže. Okresní soud v Chrudimi je původně zprostil obžaloby, poté ale zasáhl odvolací Městský soud v Praze. Okresní soud jim pak za usmrcení z nedbalosti uložil rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Podle NS ale existují pochybnosti o tom, zda skutečně spáchali trestný čin, byť v nevědomé nedbalosti.

„K zajištění bezpečnosti plavců přistupovali zodpovědně, dokonce sjednali přítomnost vodního záchranáře s motorovým člunem k naprosto běžnému a v drtivé většině případů zcela bezproblémovému úkonu, kdy čtyři osoby měly přeplavat původně 25 metrů, nakonec cca 50 metrů dlouhou trasu závodu,“ argumentoval NS.

Připomněl, že mladík byl dobrý plavec a neměl žádné zdravotní potíže. Soud uznal, že jde o tragický případ, nicméně pochybení vedoucích je sporné. Blažek závod naplánoval, ale na místě nebyl. Frantalová se plavila na jedné z lodí, ale spolehla se na svůj odhad a ujištění jachtařů, že vzdálenost odpovídá dohodě, a dala pokyn ke skoku do vody. V dovolání zdůraznila, že konání podobných akcí závazně neupravuje žádný právní předpis.