Sobotka se vymezil vůči sněmu ANO, v koalici ale chce pokračovat

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se vymezil vůči vyjádřením představitelů koaličního hnutí ANO, která zazněla na jeho víkendovém sněmu. Zdůraznil přitom, že si oba koaliční partneři ve sněmovně „tak trochu zbyli“. Navzdory tomu chce v koalici pokračovat, změny koaliční smlouvy odmítl. Kritizoval však nové stanovy ANO, které podle něj připomínají spíše stanovy akciové společnosti. Předseda ANO Andrej Babiš označil Sobotkovo prohlášení za text marketingové agentury, který nečetl.

Bohuslav Sobotka, který kromě vlády vede také největší koaliční stranu, se ke sněmu ANO a některým výrokům, které na něm zazněly, vyjádřil v blogu na webu ČSSD. Výpady vůči ČSSD, kterou předseda Andrej Babiš obvinil z rozhazování a nezodpovědnosti, vesměs označil za kolorit obdobných sněmů. Odmítl však Babišovy náznaky, že síla sociální demokracie ve vládě je příliš velká. „Navzdory všem verbálním útokům na sněmu ANO je ČSSD připravena k pokračování vládní spolupráce na základě koaliční smlouvy a vládního programu. Koaliční smlouvu měnit nechceme a nebudeme,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

Kritice podrobil premiér nové stanovy ANO. Hnutí podle něj nevyužilo příležitost, „aby se více otevřelo a stalo se skutečným hnutím budovaným zdola“. Stanovy podle něj hnutí spíše centralizují a moc dávají pouze několika lidem v předsednictvu. „Přijaté stanovy ANO spíše připomínají stanovy akciové společnosti s jediným akcionářem a houfem bezprávných statistů,“ podotkl Bohuslav Sobotka.

„Pan premiér stanovy evidentně nečetl stejně jako já, alespoň mi ale udělali výcuc. Kolegové mě ubezpečili, že máme de facto stejné stanovy jako ČSSD… U nás je ten rozdíl, že na to, aby někdo byl ministr, nemusí sedět dlouhá léta v ČSSD a vysedět si ten post,“ reagoval Andrej Babiš. Sobotkův text označil za komentář marketingové agentury, který prý nečetl stejně jako „tiskové prohlášení, kde mi údajně gratuloval ke zvolení“.

Sobotka se rovněž zmínil, že ANO při vytváření koalice „od počátku koketovalo“ s hnutím Úsvit přímé demokracie, které se mělo stát členem koalice namísto lidovců. To Babiš jednoznačně odmítl.  „Není to pravda, nikdy takové jednání nebylo a neproběhlo,“ uvedl. Místopředsedkyně hnutí Jaroslava Jermanová potom dala Sobotkovo vyjádření do souvislosti s nadcházejícím volebním sjezdem ČSSD. „Myslím, že není tak bezproblémový, jak navenek vypadá,“ řekla.

Co zaznělo od ANO a ČSSD

  • Andrej Babiš na sněmu ANO: „Skončili jsme v podstatě se stejným výsledkem jako ČSSD. Byli jsme noví, věřili jsme, že koalice je partnerství bez podrazů. Samozřejmě, není tomu tak. Pokud se příští rok konají krajské volby, můžeme čekat, že přístup koaličních partnerů bude jen horší.“
  • Reakce Bohuslava Sobotky: Ne vždy jsme vše zvládli úplně nejlépe, podle našich nejlepších představ či představ občanů, ale na svoji historii můžeme být hrdí. A opakovaně jsme za těch 25 let od obnovení dostali ve volbách důvěru velkého množství občanů. ANO žádnou historii nemá, tu má jen Andrej Babiš. A ten se opravdu nenarodil až v roce 2011."
  • Jaroslava Jermanová Sobotkova slova odmítla: „Já to rozhořčení nechápu, protože v tom, co říkáme, jsme konzistentní, a nic nového jsme neřekli.“

Bělobrádek: Revoluce proti stranám nemůže pokračovat věčně

Nad průběhem sněmu ANO se ale pozastavil ve svém blogu na portálu iDNES.cz také předseda třetí koaliční strany KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Uvedl, že doufá, že Babišovi nezačne po nechuti k diskusi a partnerům vadit i demokracie, „protože zdržuje a ve firmě se holt nepoužívá“.

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL: „Stát se možná dá řídit jako firma, ale pokud se bude řídit jako firma s absencí demokracie, tak to bude určitě bez nás, ale myslím, že je to jen předvolební rozcvičování před krajskými volbami.“

To však odmítla Jaroslava Jermanová, která je po sněmu nejenom místopředsedkyní Poslanecké sněmovny, ale i hnutí ANO. „Chápu, že k tomu ta mediální zkratka vede, ale já absolvuji jednání a vím, že pan předseda není ten, který by řekl: Já to rozhodnu a tak to bude. On o to ani nestojí,“ řekla Jaroslava Jermanová.

Pavel Bělobrádek také poukázal, že během sněmu řečníci často používali slovo vůdcovství. Pouze s ním ale ANO podle lidoveckého předsedy fungovat nemůže. „Hnutí nepotřebuje jen silného vůdce, ale především ideje a hodnoty. Předseda je má reprezentovat. (…) Moc jsme jich neslyšeli,“ uvedl Pavel Bělobrádek. ANO podle něj nemůže dlouhodobě fungovat na principu revoluce proti zavedeným politickým uskupením. „Revoluce buď uvolní místo evoluci, nebo začne požírat své děti. Což už někteří začínají chápat,“ míní Bělobrádek.

Sněm skončil podle očekávání

Na sněmu ANO zůstal předsedou Andrej Babiš, prvním místopředsedou se stal šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Dalšími místopředsedy jsou Jaroslava Jermanová, Radmila Kleslová, Petr Vokřál a Jan Volný. Na sněmu zazněla i kritika. Proti způsobu volby místopředsedů vystoupil poslanec a neúspěšný kandidát Ivan Pilný. V Interview ČT24 dnes uvedl, že po projevu nezaznamenal žádnou negativní reakci: „Naopak spoustu podání rukou a blahopřání k tomu, co jsem udělal. Pan Faltýnek mi řekl, abych stál za svými názory, že je to dobře.“ Z hnutí ANO také nehodlá odcházet. „Nejsem člověk, který hází ručník do ringu,“ podotkl.

Pilný pro ČT: Faltýnek mi řekl, abych stál za svými názory (zdroj: ČT24)