Prý jsem přispěl ke sjednocení ČSSD, směje se po sněmu Babiš

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka vydal tiskové prohlášení s gratulací vicepremiérovi Andreji Babišovi ke zvolení předsedou hnutí ANO, ale přímo jemu nepogratuloval, uvedl staronový lídr hnutí v rozhovoru pro ČT po svém zvolení. Podotkl, že gratulaci obdržel od Michala Haška s dodatkem, že se jihomoravský hejtman těší na souboj obou politických subjektů.

TÝDEN V POLITICE: Rozhovor s Andrejem Babišem (zdroj: ČT24)

„Gratuloval mi pan Hašek, že se tedy těší na náš souboj. Myslím, že jsem nebyl útočný, akorát jsem konstatoval, že ČSSD má jiný program, jinou ideologii, tak údajně jsem přispěl ke zcelení ČSSD před sjezdem, že se lépe sjednotí,“ prohlásil s úsměvem Babiš v rozhovoru pro pořad Týden v politice. Dodal, že on sám od premiéra Sobotky gratulaci nedostal. „Gratuloval mi pan Bělobrádek a pan Hašek,“ podotkl.

Roztržku spustila Babišova ostrá řeč na sněmu

Rozruch vyvolala slova z Babišova projevu na sněmu hnutí ANO, v nichž sociální demokracii kritizoval jako stranu, která je podle něj zatížena kontroverzní minulostí, chce zvyšovat daně a „buduje nezodpovědný stát“. Hnutí ANO při vstupu do vlády věřilo, že koalice je partnerství bez podrazu, ale není to tak, uvedl také.

Sobotka se proti Babišovým výtkám ohradil. Lidé podle ministerského předsedy nečekají, že se vládní strany budou zbytečně napadat. Prý si toho užili dost za vlády Petra Nečase. „ČSSD je připravena k pokračování vládní spolupráce na základě koaliční smlouvy, která logicky odráží volební programy všech tří vládních stran,“ uvedl Sobotka v tiskové zprávě. Tím reagoval také na Babišova slova o tom, že ANO mělo mít při vyjednávání o koalici po sněmovních volbách vyšší podmínky. Spolu se Sobotkou se proti výpadům ohradili také další sociální demokraté, včetně Haška, i koaliční lidovci.

Babiš po sněmu: V rámci možností funguje vláda dobře. Jen jsme v ní se stranou, která má úplně jiné vize

Babiš pak v rozhovoru pro Týden v politice svá ostrá slova poněkud zmírnil tvrzením, že v rámci možností koalice funguje současná vláda dobře. „Přece jen jsem si ale dovolil v rámci svého projevu říct, že ve vládě sedíme se stranou, s níž máme úplně jiné myšlenky, teze, vize o tom, jak by měl stát fungovat,“ prohlásil a zmínil třeba daňovou politiku, kde nyní klade důraz na jejich výběr, zatímco podle něj ČSSD začíná tlačit na jejich navyšování.

Sociální demokraté mají svůj volební sjezd naplánován na 13. a 14. března. Předsednickou funkci bude obhajovat současný lídr Bohuslav Sobotka, kterému se po posledních volbách do Poslanecké sněmovny podařilo sestavit vládní koalici právě s ANO a lidovci. Zatím vše nasvědčuje tomu, že obhajoba se obejde bez protikandidáta. Zajímavější se zdá být v tuto chvíli příslib souboje o post prvního místopředsedy ČSSD, kde by mohl kandidovat bývalý šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc nebo ministr vnitra Milan Chovanec.