Babiš po zvolení předsedou: Jak říká Karel Gott, to jsem fakt nečekal

Praha – Delegáti celostátního sněmu Hnutí ANO stvrdili svou loajalitu a zvolili předsedou svého dosavadního nezpochybnitelného lídra Andreje Babiše. Byl jediným kandidátem na předsedu, ve svém kandidátském projevu ale sám vyslovil naději, že na příštím sněmu už bude vedle sebe kandidátů na předsedu několik. Jediným kandidátem na prvního místopředsedu zůstal nakonec Jaroslav Faltýnek, když jeho konkurentky boj vzdaly, a nakonec byl také ve funkci delegáty jasně podpořen. Zbývající místopředsednická místa obsadí Jaroslava Jermanová, Radmila Kleslová, Petr Vokřál a Jan Volný.

Ze 186 platných hlasů volících delegátů se pro současného předsedu a ministra financí v tajné volbě vyslovili všichni. Po oznámení výsledku se sálem rozezněl táhlý potlesk, někteří delegáti dokonce povstali. „Jak říká Karel Gott, to jsem fakt nečekal,“ zareagoval staronový lídr hnutí od mikrofonu, čímž rozesmál sál. Dodal také, že jeden chybějící hlas byl právě jeho.

Na příští sněmu chci více kandidátů na předsedu

„Je mi to trapné, že je jen jeden kandidát,“ uvedl na úvod svého kandidátského projevu předtím, než delegáti přistoupili k samotné volbě. A pokračoval omluvou své rodině: „Drahá Moni, Vivian, Fred, Adi, Andy, Sofie a Mio, musím se vám omluvit, protože od chvíle, kdy jsem založil ANO, se vám věnuji podstatně méně než předtím. Proto bych dnes nejraději nekandidoval. Ale kvůli lidem, kteří mi věří, kolegům, kteří do ANO vstoupili, a kvůli svému jménu, které jsem ve prospěch hnutí dal, to musím udělat.“

Babiš se také podle svých slov chce zasadit o to, aby do hnutí a do politiky přicházeli noví kvalitní lidé. Varoval před tím, aby se ANO stalo výtahem k moci „pro kariéristy a prospěcháře, kteří se jen chtějí dostat nahoru, ale o skutečnou práci pro zemi a občany jim nejde.“ Přiznal také, že v profesním životě už dosáhl všeho, o co stál. A protože se podle něj hodnoty v průběhu lidského života mění, má v současnosti dojem, že by měl své síly a zkušenosti „napnout ve prospěch všech občanů naší země“.

Komentátor HN Jindřich Šídlo:

„Nicméně to, že je tento sjezd připraven tak, aby se žádná velká dramata nekonala, je už několik dní zjevné.“

REAKCE Z POLITICKÉHO SPEKTRA

  • Ministr vnitra Milan Chovanec: „Je potřeba pogratulovat především panu předsedovi Babišovi k demokratické politické straně, kterou se hnutí ANO stalo. Sto procent hlasů je téměř neuvěřitelné a dá se říci fenomenální.“
  • Miroslav Kalousek (TOP 09), místopředseda strany: „Na místě je vždycky blahopřát, i když to samozřejmě nebylo žádné překvapení. Pan továrník Babiš je faktickým majitelem hnutí ANO 2011, takže svá vlastnická práva si dokáže zcela jistě prosadit - jak ve svém případě, tak v případě svého nejbližšího spolupracovníka.“
  • Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL): „Je to poměrně očekávaný výsledek a teď se ukáže, do jaké míry bude nové předsednictvo pracovat v Hnutí ANO 2011.“
  • Předseda KSČM Vojtěch Filip: "Výsledek svědčí o tom, že skutečně jde o hnutí, které je více než vůdcovskou stranou. U širokospektrálních hnutí to nebývá zvykem a tady nebyl ani protikandidát, ani jiný směr. Nic nového se tu nenabízelo. "
  • Místopředseda ODS Martin Kupka: „Hnutí ANO po mém soudu skutečně nepředstavuje v českém politickém spektru demokratický hlas.“

Konkurentky vyklidily Faltýnkovi pole

Před volbou prvního místopředsedy vystoupil s projevem jako první kandidát Jaroslav Faltýnek. Ten platí již dlouho za Babišova favorita a rádce. Místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová svou kandidaturu vzdala s komentářem, že se ještě pár let bude učit a pak možná vyzve Andreje Babiše na souboj o předsednické křeslo. Stejně se zachovala další z kandidátek, starostka Prahy 10 Radmila Kleslová, která se podle svých slov vidí v roli řadové předsedkyně.

Do třetice z boje o první místopředsednický post ustoupila i poslankyně Radka Maxová, která jen v krátkosti oznámila, že po dlouhém zvažování se chce raději věnovat svému devítiletému synovi. Kandidaturu vzdala i místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová. Jaroslava Faltýnka také nakonec delegáti zvolili prvním místopředsedou ANO. Na sněmu dostal 153 ze 176 platných hlasů. Novopečený první místopředseda delegátům řekl, že pokud si někdo z nich bude myslet, že něco dělá „blbě“, mají mu to říci. Zalitoval, že jeho kolegyně se kandidatury vzdaly.

Klání o řadové místopředsedy vzdali zase Stropnický a Brabec

Ministři životního prostředí Richard Brabec a obrany Martin Stropnický se vzdali kandidatury na řadové místopředsedy hnutí, ještě než volba vůbec začala. V prvním kole uspěla Jermanová i šéfka pražského ANO Kleslová. Na třetí ze čtyř postů vybrali delegáti brněnského primátora Petra Vokřála. Čtvrté místo obsadil až po třetím kole volby poslanec Jan Volný, v němž porazil sněmovní kolegyni Radku Maxovou.

Předsednictvo strany:

  • Richard Brabec
  • Martin Stropnický
  • Martin Komárek
  • Margita Balaštíková
  • Radek Popelka
  • Jan Řehounek
  • Radek Hloušek
  • Mezi poslancem Ladislavem Oklešťkem a místostarostkou Chebu Danielou Seifertovou nerozhodli delegáti ani ve třetím kole volby. Sněm poté snížil počet členů předsednictva hnutí z osmi na sedm.