Jaroslav Faltýnek – Babišův muž u miliardových kohoutků

Sedmnáct let vlastnil stranickou knížku sociální demokracie, do vrcholné politiky vstoupil ale v modrých barvách hnutí ANO. Jaroslav Faltýnek se na víkendovém sněmu stal prvním místopředsedou, jako o pravé ruce Andreje Babiše a „muži pro špinavou práci“ se o něm ale mluvilo už před rozhodnutím delegátů.

168 HODIN: Druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek (zdroj: ČT24)

Dnes jednapadesátiletý šéf poslaneckého klubu ANO svou politickou kariéru dlouhou dobu spojoval se sociální demokracii a rodným Prostějovem. Krátce po sametové revoluci sice založil Zemědělskou stranu, už v roce 1995 se ale přimknul k Lidovému domu. Právě v barvách ČSSD také zasedal v prostějovském zastupitelstvu i městské radě a po dvě volební období (2000–2004 a 2008–2012) také v širším vedení Olomouckého kraje.

Když šéf hnutí Andrej Babiš před měsícem prohlásil, že mu Faltýnek výrazně pomohl ve chvíli, kdy „vůbec netušil, co je politika a jak ji organizovat“, nelhal. Faltýnkovy dlouholeté zkušenosti z komunální politiky se hnutí ANO a jejímu předsedovi hodily, a to tím spíš, že prostějovský patriot stanul na podzim 2013 v čele sedmačtyřiceti poslanců. Víkendový sněm hnutí ANO ho potom dosadil i do pozice druhého muže strany.

„Pokud byste měli pocit, že něco dělám blbě nebo povídám blbosti, tak mi to prosím vás řekněte,“ prohlásil na závěr svého kandidátského projevu, v němž akcentoval především letitou spolupráci s Andrejem Babišem. Oponenta, který by mu „blbosti“ vytkl, ale nakonec nenašel. Všechny tři ženy, které o post první místopředsedkyně usilovaly (Jaroslava Jermanová, Radmila Kleslová a Radka Maxová), totiž následně z volby ve Faltýnkův prospěch odstoupily (o rozhodnutí delegátů sněmu čtěte více zde).

Politolog: Faltýnek už se nebude moci odvolávat na Babiše

„První místopředseda by měl být schopen zastoupit na veřejnosti předsedu. Pan Faltýnek některé otázky na veřejnosti opakovaně odmítl komentovat s tím, že je odborníkem jen na úzce vymezenou oblast, a odvolával se na Andreje Babiše. S tím nevystačí, chce-li zastávat funkci místopředsedy,“ reagoval politolog Aleš Balcar – a zároveň připustil, že si ale šéf hnutí může být jist Faltýnkovou loajalitou.

„Pozice pana Faltýnka a jeho vliv jsou pro pana Babiše naprosto zásadní,“ konstatuje v této souvislosti ekonomický publicista Miroslav Motejlek. „Je to člověk, který řídí a drží poslanecký klub, bez něj by to byl pytel blech – a pan Faltýnek je schopen tento pytel blech kočírovat.“ Sám Faltýnek přitom odmítá tvrzení o tom, že by byl Babišovou pravou rukou, a stejně tak nepřijímá ani tu perspektivu, že by v partaji fungoval jako muž pro špinavou práci. Podle některých informací to přitom byl právě on, kdo jel domlouvat rezignaci ministra dopravy Antonína Prachaře a kdo ministryni spravedlnosti Heleně Válkové oznámil, že skončí ve svém úřadu.

Sněm ANO bez proslovů: Faltýnkovy protikandidátky vyklidily pole (zdroj: ČT24)

Faltýnek: Konflikt zájmů necítím

Se stranickým šéfem ovšem Faltýnka zdaleka nespojují jen společná jednání v Poslanecké sněmovně. Od roku 2001 pracuje v Babišově společnosti Agrofert, nejprve zde působil jako ředitel zemědělské divize a od roku 2007 je členem představenstva. Tuto pozici neopustil ani ve chvíli, kdy se coby lídr kandidátky v Olomouckém kraji dostal do sněmovny – a kdy usedl v čele jejího zemědělského výboru.

Podle Miroslava Motejlka přitom v dolní komoře patří tento výborům k nejdůležitějším: „Zemědělství je obor, kde stát a EU prostřednictvím státních institucí každý rok přerozděluje miliardy korun a zemědělský výbor, jeho dobrozdání, má zásadní vliv na rozhodování poslanců, to znamená na celou sněmovnu.“ Stejně hovoří i ředitel české pobočky protikorupční Transparency International David Ondráčka. Upozorňuje na to, že předseda výboru má vliv na témata, jimiž se výbor zabývá, i na nastavení a případné úpravy dotačních programů. „Do značné míry povoluje to, co může z ministerstva zemědělství sněmovnou reálně projít,“ dodává. „Jeho vliv je velký.“

Faltýnek se ovšem nedomnívá, že by členství v představenstvu agrárního giganta i pozice v čele zemědělského výboru představovaly střet zájmů. „Je pravda, že se jako předseda zemědělského výboru podílím na zemědělské legislativě,“ uvádí. „Snažím se ji ovlivňovat ve prospěch českého zemědělství a konflikt zájmů necítím.“

Současně s tím přitom zasedá v dozorčí radě Státního zemědělského intervenčního fondu, přes nějž ročně protečou miliardy korun. Firmy spadající do holdingu Agrofert tak za poslední dva roky získaly minimálně 125 milionů. Hned jedenáct firem Agrofertu přitom podniká přímo v oboru zemědělství, další pak v lesnictví a potravinářství. Ani v tomto případě ale Faltýnek ve své pozici konflikt nespatřuje: „Dozorčí rada hodnotí hospodaření SZIF, nikoliv přidělování dotací. Řeší, jaké má fond náklady, jestli šetří a zda zbytečně neutrácí.“ Navíc argumentuje tím, že ho do intervenčního zemědělského zvolila sněmovna.

image_633167
Zdroj: ČT24

Motejlek: Nevídaná a na Západě nemyslitelná kumulace funkcí

Podle Davida Ondráčky z TI se nicméně i k dozorčí radě dostávají privilegované informace např. o plánech a výhledech, které by firmám podnikajícím v zemědělském odvětví mohly zajistit náskok a obchodní výhodu. „Vedle toho má dozorčí rada na management řadu neformálních pák. Pokud by se chystaly změny, které mohou být byznysově nevýhodné, tak dozorčí rada na to může reagovat, takže střet zájmů je evidentní,“ konstatuje.

„Jeho kumulace funkcí je nevídaná, neobvyklá, na západ od našich hranic nemyslitelná,“ dodává Motejlek. „Pan Faltýnek určitě dnes patří k pěti nejvlivnějším lidem v České republice, to bezpochyby.“

Jaroslav Faltýnek své kritiky naopak žádá, aby mu řekli, v čem konkrétně jeho konflikt zájmů spočívá – a z kumulace všech svých funkcí napříč politikou a byznysem dělá přednost: „Do politiky jsem šel s cílem, že chci dál bojovat za zájmy českých zemědělců, a to činím. Závěrečný účet mi vystaví zemědělci a voliči.“