Pravidla ANO: Nejužší vedení rozhoduje i o jednotlivých členech

Až pětice místopředsedů může o víkendu doplnit Andreje Babiše v čele jeho hnutí ANO. V současnosti nemá předseda hnutí formálně ani jednoho. Čtyři rezignovali již několik týdnů po zvolení před dvěma roky. „V době, kdy jsem v hnutí působila, o demokracii nemohla být žádná řeč. Základní heslo Babiše bylo: Já platím, já rozhoduji,“ popsala serveru ihned.cz bývalá místopředsedkyně ANO Hana Greplová. Zbyla jen Věra Jourová, která však funkci složila poté, co se stala českou eurokomisařkou.

ANO je tak jedním z nejcentralizovanějších politických uskupení v Česku. Tomu však kromě popsané absence místopředsedů napomáhají i stanovy hnutí. Při jejich srovnání s pravidly fungování jiných velkých stran se ukazuje například komplikovanost přijímání nových členů.

O každém členovi rozhoduje předsednictvo

Zájemci se mohou stát uchazeči o členství, přičemž o tom, zda tento status získají, rozhoduje oblastní vedení hnutí. Nicméně schválení plného členství si vyhradilo nejvyšší vedení ANO - podle stanov jej musí schválit předsednictvo.

To dnes čítá kromě šéfa hnutí Andreje Babiše dalších osm lidí. Mezi nimi je třeba Babišův klíčový politik - bývalý špičkový manažer Agrofertu a současný předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Pro srovnání: Lidé, kteří chtějí vstoupit k sociálním demokratům, podávají přihlášku u místní organizace, tedy nejmenší organizační jednotky strany. A je to opět tatáž místní organizace, která o přijetí zájemce do ČSSD rozhodne.

A naopak může místní organizace také odhlasovat zrušení členství, tedy vyloučení člena ze strany. Následně to pak musí potvrdit vedení okresu. Jak je to v hnutí ANO? Stejně jako v případě přijímaní členů. “O vyloučení z Hnutí nebo odnětí statusu uchazeče rozhoduje Předsednictvo, píše se v platných stanovách druhého nejsilnějšího politického uskupení v Česku. To má v současnosti dva a půl tisíce členů ve 240 místních organizacích.

Jak přesně vypadají stanovy, jimiž se řídí jedna z nejsilnějších politických stran?

Sněm bude řešit úpravy stanov

Během víkendového sněmu dojde řeč také právě na stanovy, konkrétně na jejich možné změny. O jaké by mělo jít, zatím hnutí nechce zveřejňovat, další úpravy se navíc mohou objevit až přímo v průběhu sněmu

Podle serveru echo24.cz však návrh, se kterým se již seznamovaly regionální buňky ANO, ještě více upevňuje pozici předsedy hnutí, kterým i po víkendu s téměř stoprocentní pravděpodobností bude Andrej Babiš.

„Při zastupování Hnutí jedná samostatně předseda Hnutí, a to ve všech záležitostech,“ cituje echo24.cz z návrhu nových stanov: „Předseda Hnutí stojí v čele Hnutí a reprezentuje Hnutí navenek.“ Princip, že předseda je jediný člověk, který může jednat bez omezení, je podle serveru novinkou. Může ho někdy zastoupit některý z pěti místopředsedů, ale to pouze na základě písemného zmocnění předsednictva.