Rittigovy kauzy se blíží k soudu, státní zástupci chystají obžalobu

Praha - První dvě kauzy lobbisty Ivo Rittiga míří před soud. Státní zastupitelství ho chce spolu s někdejší šéfkou sekretariátu premiéra Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) v příštích dnech obžalovat kvůli úniku tajných zpráv z BIS. V případu figuruje i jeho obchodní partner Tomáš Jindra a advokát David Michal z kanceláře MSB Legal. Policie chce Rittiga poslat před soud i kvůli kauze údajného tunelování firmy Oleo Chemical. Lobbistovi advokáti ale chtějí navrhnout zastavení stíhání.

Policie v případu úniku tajných informací obvinila čtyři lidi. „Tři jsou v základní skutkové podstatě v sazbě nula až tři roky vězení nebo zákaz činnosti, z toho dva jsou návodci a jeden pachatel. Čtvrtá osoba je ohrožena sazbou dva až osm let vězení,“ řekl dříve státní zástupce Pavel Komár.

Podle policie se utajované informace k lobbistovi Ivo Rittigovi a dalším dvěma obžalovaným dostávaly přes tehdejší šéfku Úřadu vlády Janu Nečasovou. Ta měla informace získávat přímo z tajných služeb. „Nebude jednoduché prokázat, že ti, kdo byli příjemci zpráv, věděli, že zprávy jsou utajované,“ dodává Jiří Hynek, redaktor ČT. Mezi obviněnými v případu BIS není někdejší šéf úřadu vlády Lubomír Poul, přes něhož se podle původního podezření policie mohla Nečasová i přes nedostatečnou prověrku k důvěrným zprávám tajných služeb dostat. 

Policii v kauze pomohly zejména odposlechy

Zásadním důkazem, ze kterého policie v kauze vychází, jsou podle Hynka odposlechy. „Policii se podařilo - tuším, že na jeden den - odposlouchávat jeden z pokojů v hotelu Ventana v centru Prahy, kde se scházel Ivo Rittig se svými advokáty. Policie tam umístila štěnici, kterou ale po jednom dni lidé Ivo Rittiga objevili. Mělo tam zaznít, že některé údaje údajně pocházejí z tajných služeb,“ říká Hynek. Rittig s obviněním ze získávání utajených informací nesouhlasí, jde podle něj o čistou spekulaci.

„Během posledního roku bylo už dvakrát oznámeno, že kauza končí. Vždy se ale proces přerušil, protože se objevily nějaké překážky. To kritizovali například advokáti obžalovaných, kteří říkali, že je to chaotické, že obžaloba není precizovaná. Uvidíme tedy, jak bude vypadat, až bude podaná k soudu,“ dodal Hynek. Spis, který státní zástupci v pondělí odešlou, je utajený a případné soudní jednání bude pro veřejnost uzavřené. Řešení této kauzy podle Hynka potrvá minimálně měsíce. „Soud, který spis dostane, musí navrhnout nějaké termíny jednání a minimálně měsíc bude potom samotné jednání u soudu trvat,“ doplnil Hynek.

V případu Oleo Chemical má policie dostatek důkazů

Druhou kauzou spojenou s Rittigem, kterou by se měl začít zabývat soud, je kauza údajného vyvádění peněz ze společnosti Oleo Chemical. Rittigova skupina měla podle policie z firmy vysát asi dvacet milionů korun a ošidit stát na daních. Policie teď po pěti měsících vyšetřování tvrdí, že už má proti obviněným dostatek důkazů pro možný soud. Podle obžalovaných se ale nepotvrdila původní informace vyšetřovatelů, že vyváděli peníze do zahraničí za neexistující služby. „Bylo poskytováno řádné protiplnění a v žádném případě nemohlo docházet k nějakým daňovým únikům, natož potom k nějakému praní špinavých peněz,“ uvedl obviněný advokát David Michal.

Policie spoléhá především na bývalého zaměstnance účetní firmy napojené na Ivo Rittiga Jaroslava Kubisku. Sám je mezi obviněnými, ale proti celé skupině začal hned vypovídat. Kubiska se chce stát takzvaným spolupracujícím obviněným, a mohl by tak dostat i menší trest. Pokud státní zástupci podají obžalobu k soudu, případ Oleo skončí u Krajského soudu v Liberci, řízení ale nezačne dřív než v létě. Lobbista Rittig a advokát Michal byli loni s dalšími dvěma lidmi obviněni také z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražskou městskou hromadnou dopravu.

Výrobní závod petrochemické společnosti Oleo Chemical v Liberci
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK
Vydáno pod