Policejní komunikace s Brodem: O útoku věděla po 7 minutách

Uherský Brod – Policie v rámci sporu o dostatečné informování starosty Uherského Brodu a veřejnosti po střelbě v restauraci Družba zveřejnila záznam komunikace svého krajského integrovaného operačního střediska. Vyplývá z ní, že se měštští policisté o útoku dozvěděli sedm minut poté, co informaci o střelci obdržel dispečink integrovaného operačního střediska. Starosta policii kritizoval za to, že se o událostech včas nedozvěděl. Téma komunikace se starosty tak přijde na řadu při víkendové schůzce mezi uherskobrodským starostou a ministrem vnitra.

Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL) si od začátku stěžoval na problémovou komunikaci, podle něj byla ze strany státní policie skoro nulová informovanost. „Nebýt městské policie, byl bych zřejmě poslední, kdo se dozvěděl, že v Uherském Brodě máme událost takto mimořádného rozsahu,“ řekl po útoku Kunčar. Podle zveřejněného přepisu komunikace krajského integrovaného střediska je zřejmé, že městská policie byla o incidentu informována ve 12:45 hod., a když dispečer z centrály po čtrnácti minutách znovu volal městské polici, potvrdili, že informace mají.

Starosta tedy mohl první informace obdržet od městské policie, která je mu podřízena, někdy po 12:45 hod. Až ve 13:34 hod. byl zaznamenán starostův telefonát vedoucímu obvodního oddělení státní policie v Uherském Brodě. Nadporučík Omelka ho informoval, že na místě probíhá zákrok. Další informovanost omezil Omelka s tím, že se musí věnovat aktuální akci v místě.

Krajské ředitelství policie Zlínského kraje bylo informováno později než městská policie – ve 12:52 hod. Z krajského dispečinku se zkoušeli spojit se starostou ve 13:37 hod., ihned poté, co přišel příkaz krajského ředitele. Nepodařilo se ale a ani druhý pokus ve 13:45 nebyl úspěšný. Následně byla z krajské centrály kontaktována městská policie, která jim sdělila, že starosta už o věci ví. Velitele Městské policie Uherský Brod požádali, aby starosta vyhlásil obecním rozhlasem, že v blízkosti restaurace Družba probíhá zákrok policie, že je na místě velké množství sil a prostředků policie.

Státní policie získávala informace průběžně, starostovi není podřízena

Šéf krajských policistů Jaromír Tkadleček na brífinku zdůrazňoval, že policie není podřízena starostům měst. Policejní mluvčí doplnil, že „starosta nemohl dostávat informace, protože ani my jsme je neměli, pracovali jsme s tím, co jsme získávali na místě. Policie ČR může poskytovat až informace oficiální.“ Když v úterý po páté hodině probíhala schůzka ministra vnitra, policejního prezidenta a ředitele krajského oddělení policie, Kunčar se jí zúčastnil. Druhý den mu řekli, že jelikož není zúčastněnou osobou trestního řízení, nemůžou mu poskytovat osobní údaje obětí a pachatele.

Nicméně i starosta města byl kritizován, a to že mediálně zveřejňoval informace, které mohly ohrozit skrývajícího se přeživšího. Policie telefonické vyjednávání s útočníkem ukončila ve 14:15 hod. O minutu později pak Kunčar v televizi řekl, že se někde v Družbě schovává manžel jeho asistentky. Podle jedné verze už měl být útočník v té době mrtvý, novější časový přehled událostí naznačuje, že útočník možná zemřel až pár minut poté. Policisté ještě chtěli se střelcem navázat kontakt přes okno, ale než se o to vyjednávač pokusil, zazněl z restaurace výstřel. Pak přišel zásah.

Starosty se v této věci zastává komentátor a bývalý náměstek na ministerstvu vnitra Martin Fendrych. „Starosta nemohl vědět, jestli něco prozrazuje. Informace ze štábu neměl. To byla hrubá chyba. Ministr vnitra Milan Chovanec, když přijel, tak se měl první zeptat, kde je šéf zásahu a starosta. To jsou dva lidé, kteří jsou v tu chvíli za město a za situaci odpovědní,“ řekl Fendrych pro ČT. Podle něj by bylo nemožné, aby tak jako Kunčar byl starosta ve Velké Británii nebo Německu nucen čekat za páskou. „Je absurdní, že se starosta města, který je za město politicky odpovědný včetně bezpečnosti občanů, nemůže účastnit jednání štábu. Nikoli akce, to si samozřejmě řídí policie, ale má sedět ve štábu, má mít všechny informace, má vědět, co může říkat, co nemůže říkat,“ dodal Fendrych.

Komunikace policie se zástupci měst a obcí v krizových stavech by tak měla být i tématem schůzky Kunčara s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Setkání se uskuteční v neděli dopoledne.

Pitva dokončena, oběti budou pohřbeny

V pátek dalo státní zastupitelství souhlas s pohřbem všech osmi obětí i střelce. „Dal jsem souhlas i k pohřbu střelce. Byly provedeny všechny důkazní prostředky, které se týkaly jeho těla,“ řekl státní zástupce Roman Kafka. Kriminalisté nyní mají k dispozici předběžné výsledky pitvy. Posudky by podle státního zástupce měly být hotové do několika týdnů. První pohřeb by se měl uskutečnit v pondělí.

Přepis policejní komunikace po útoku v Uherském Brodě podle policie:

  • 12:38 PRVOTNÍ POZNATEK: Restaurace Družba, střílel zde muž.
  • 12:45 Dispečer integrovaného operačního střediska na příjmu linky tísňového volání 158 sdělil prvotní informace pro Městskou policii Uherský Brod, které přijal strážmistr B. M., byl informován a vyzván k součinnosti, byl rovněž požádán o zaměření kamer městského dohledového systému a vyslání hlídky na místo zásahu.
  • 12:52 Vedoucí Integrovaného operačního střediska Zlín dává ze služebního telefonu prvotní informace o situaci řediteli Krajského ředitelství policie Zlínského kraje, podává zprávu o provedených opatřeních i o vyžádání vrtulníku Letecké služby Policie ČR a zásahové jednotky Brno. Ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje vydal pokyn vyslat na místo dostupné síly a prostředky, provést důsledné opatření i na vnějším perimetru, zamezit pohybu osob směrem dovnitř i ven.
  • 12:59 Dispečer integrovaného operačního střediska Uherské Hradiště opětovně informuje Městskou policii Uherský Brod, telefon přijímá žena (zřejmě sekretářka), která sdělila, že informace již mají a všichni již odjeli na místo události.
  • 13:36 Volá ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje, vydal pokyn vyhodnocovat informace a předávat směrem k veliteli zásahu na místě, ověřit počet sil zdravotnické záchranné služby na místě a informovat o situaci vedení Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje, stejně tak informovat starostu města Uherský Brod.
  • 13:37 Dispečer integrovaného operačního střediska Uherské Hradiště ověřuje informaci o sanitkách na místě, v současné době jsou tam tři vozy.
  • 13:43 Vedoucí IOS Zlín poskytuje informace směrem k vedení zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje, náměstek ředitele sdělil, že je na místě, síly a prostředky připraveny, na místě přistává vrtulník zdravotnické záchranné služby.
  • 13:37 a 13:45 Vedoucí směny IOS se dvakrát neúspěšně pokusil o kontakt se starostou města Uherský Brod, panem Patrikem Kunčarem.
  • 13:46 Dispečer IOS pracoviště pultu centrální ochrany ověřuje dostupnost pana starosty na Městské policii Uherský Brod. Pracovnice, která hovor přijala, potvrdila, že starosta byl o věci informován, potom hovor předala veliteli Městské policie Uherský Brod. Ten potvrdil, že starosta informován byl. Velitel Městské policie Uherský Brod byl požádán, aby starosta vyhlásil obecním rozhlasem, že v blízkosti restaurace Družba probíhá zákrok policie, že je na místě velké množství sil a prostředků policie a žádá občany, aby se v místě nezdržovali. Velitel městské policie potvrdil, že žádosti rozuměl a sdělil, že informaci zajistí.
  • 14:14 Zaslána informační SMS vedení krajského ředitelství a hejtmanovi Zlínského kraje.
  • 17:15 Schůzka na Obvodním oddělení Uherský Brod: Po příletu vrtulníku na místo byl pan starosta Patrik Kunčar přítomen schůzce ředitele KŘP-Z, policejního prezidenta a ministra vnitra.

Komunikace npor. Omelky, vedoucího Obvodního oddělení Uherský Brod:

  • 13:34 První komunikace proběhla telefonicky, kdy mu volal starosta Uherského Brodu na jeho služební telefon, npor. Omelka sdělil, že na místě probíhá zákrok, starosta se zeptal, zda se jedná o restauraci Družba a poté hovor npor. Omelka ukončil, protože se musel věnovat aktuální akci v místě.
  • 13:48, 14:41 a 19:38 Telefonicky hovořil s velitelem Městské policie Uherský Brod, a vždy s ním řešil aktuální situaci a podíl městské policie na opatření ve vnějším perimetru.

Několikanásobná vražda v Uherském Brodě: 63letý muž vtrhl v úterý 24. února kolem poledne do restaurace Družba a začal bezhlavě pálit dvěma legálně drženými střelnými zbraněmi. Po útoku zůstalo na místě osm mrtvých a jedna těžce zraněná žena. Muž střílel i na přivolanou policejní hlídku, poté zbraň obrátil proti sobě. Zraněnou ženu policie zřejmě vyslechne už příští týden, její stav je stabilizovaný a je mimo ohrožení života.