Provozovatel restaurace: Když volal do zpráv, byli všichni mrtví…

Uherský Brod - Provozovatel restaurace Družba popsal hrůzné minuty před a těsně po střelbě, která si vyžádala v Uherském Brodě osm mrtvých. Útočník prý vešel do restaurace, rozhlédl se a začal střílet. Během toho nic nevykřikoval ani neříkal. Podle provozovatele byl muž zřejmě v afektu – jeden z hostů, kterému se podařilo z restaurace utéct, o něj totiž během přebíjení zlomil židli, ale s útočníkem to nic neudělalo. „Když volal do zpráv, byli všichni už pět, deset minut po smrti. Tam už nikdo nežil…,“ uvedl Pavel Karlík. On sám z restaurace unikl zadním vchodem s dalšími sedmi lidmi.

Pavel Karlík popisuje hrůzné okolnosti střelby (zdroj: ČT24)

„Jeden z mužů, kterým se podařilo utéct, seděl uprostřed místnosti a měl dobrý výhled na vchod do restaurace. Ten mi říkal, že přišel člověk, rozhlédl se, udělal krok dozadu, vytáhl zbraň a začal střílet. Nic u toho nekřičel ani neříkal. Někteří návštěvníci naskákali pod stoly, ale někteří se nestihli ani hnout – oni zůstali, tak jak tam byli,“ popisuje provozovatel restaurace Družba.

Dalším hostům se ale podařilo vyběhnout zadním vchodem a některým i předním vchodem – ti, co se zachránili, seděli podle Karlíka dále od vchodu. „On střílel i po těch utíkajících, ale žádného nepronásledoval. I zraněná servírka vyšla z restaurace sama a šla opravdu krokem.“

Pitva dokončena, oběti budou pohřbeny

V pátek dalo státní zastupitelství souhlas s pohřbem všech osmi obětí i střelce. „Dal jsem souhlas i k pohřbu střelce. Byly provedeny všechny důkazní prostředky, které se týkaly jeho těla,“ řekl státní zástupce Roman Kafka. Kriminalisté nyní mají k dispozici předběžné výsledky pitvy. Posudky by podle státního zástupce měly být hotové do několika týdnů. První pohřeb by se měl uskutečnit v pondělí.

O půl hodiny dříve mohlo být v restauraci 80 lidí

Zatím zůstává nejasné, proč si útočník vybral právě restauraci Družba – její provozovatel ho prý nikdy předtím neviděl. „Můj osobní názor je, že opravdu šel městem, díval se, kde je nejvíc lidí – tam se mu zdálo, že je lidí dost, tak zahájil střelbu. Když počítám i náš personál, tak bylo v Družbě okolo 20 lidí. Ale ještě půl hodinu dříve jich tam mohlo být i 80.“

Jestli bude restaurace Družba fungovat i v budoucnu, Pavel Karlík neví. Co ale ví jistě, že už ji rozhodně nebude provozovat on. „Kuchařky mi brečí do telefonu každý den, když spolu mluvíme – byl to pro ně obrovský šok. Já tomu do teďka nevěřím, na televizi se samozřejmě nedívám, zprávy nečtu a když jsem to zahlédl náhodou – hrůza novinářů a svíčky před mojí hospodou, tak se mi tomu prostě nechce věřit.“

Muž vyjednával o neexistující rukojmí

Ačkoliv střelec zavraždil všech osm lidí bezprostředně po vstupu do provozovny, přesto chtěl zprvu s policisty vyjednávat o rukojmí. Toto vyjednávání o neexistující rukojmí trvalo celou hodinu, uvedl včera krajský šéf policistů Jaromír Tkadleček. Vyjednavač s mužem navázal kontakt ve 13:07 hod., vyjednávání se ale později začalo jevit jako neúčelné – muž nechtěl nikoho propustit ani připustit ošetření rukojmích, ve 14:13 hod. přestal zcela reagovat. Policie se rozhodla pro poslední možný kontakt přes okno restaurace.  

„Ve chvíli, kdy jsme se přesunuli do pozic a vyjednavač byl nachystaný, ozval se z restaurace výstřel. Pro toho, kdo velí zákrokovému týmu, je to signál, že není zbytí. Zákrok proběhl během pár vteřin,“ doplnil velitel brněnské zásahovky Zdeněk Frank. Podle mimiky obličeje a rozšiřujícího se tratoliště krve bylo zřejmé, že poslední výstřel směřoval útočník proti sobě, doplnila police.

Několikanásobná vražda v Uherském Brodě: 63letý muž vtrhl v úterý 24. února kolem poledne do restaurace Družba a začal bezhlavě pálit dvěma legálně drženými střelnými zbraněmi. Po útoku zůstalo na místě osm mrtvých a jedna těžce zraněná žena. Muž střílel i na přivolanou policejní hlídku, poté zbraň obrátil proti sobě. Zraněnou ženu policie zřejmě vyslechne už příští týden, její stav je stabilizovaný a je mimo ohrožení života.