Mystifikátor Kohout musí za podvody znovu do vězení

Ústí nad Labem – Lukáš Kohout, který proslul jako falešný asistent někdejšího ministra zahraničí Jana Kavana, v nejbližších letech neopustí vězení. V současnosti je ve vazbě a ústecký krajský soud mu nyní potvrdil šestiletý trest za podvody. K tomu ještě bude muset Kohout přičíst deset měsíců, které má ve vězení pobýt podle verdiktu českolipského okresního soudu. Ten ho za mříže poslal za to, že neplnil podmínky předčasného propuštění z předchozího trestu.

Na šest let do vězení má jít Lukáš Kohout za to, že se svým známým od roku 2010 do roku 2013 vystupovali jako zástupci různých organizací a sdružení a objednávali různé zboží – tiskárny, kancelářské potřeby či komunikační služby – za které potom podle rozsudku neplatili. Soud rozhodl, že šlo o podvody a pokusy o ně, o rok však zmírnil původní verdikt okresního soudu. „Rozsudek krajského soudu je pravomocný,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem Lenka Lasovská.

Na šestiletý trest podle mluvčí naváže ještě deset měsíců, které patří k někdejšímu trestu za to, že v roce 2002 jako falešný asistent tehdejšího ministra zahraničí a předsedy Valného shromáždění OSN Jana Kavana létal za státní peníze do exotických zemí. Z vězení byl podmínečně propuštěn, loni však okresní soud v České Lípě rozhodl, že si musí zbytek trestu odsedět – podle verdiktu neplnil podmínky propuštění, když nespolupracoval s probační službou a páchal další trestnou činnost.

Kohout, původně známý hlavně jako mystifikátor, byl v posledních letech organizátorem protiromských demonstrací na severu Čech. Před čtyřmi lety inicioval protesty ve Šluknovském výběžku, loni v Děčíně. Pravidelně také kandiduje ve volbách, naposledy na podzim se chtěl stát varnsdorfským starostou.

Vydáno pod