Podle praktického lékaře neměl útočník platný zbrojní průkaz

Praha – Třiašedesátiletému útočníkovi z Uherského Brodu hrozilo odebrání zbrojního průkazu. Ošetřující lékař ČT řekl, že se podílel na přezkoumání souhlasného stanoviska - podle něj v době útoku zbrojní průkaz platný nebyl. S tím ale nesouhlasí policie - sice prý útočníka vyzvala k opakované lékařské prohlídce, po které mu mohl být průkaz odebrán. To se ale týkalo žádosti o prodloužení platnosti - starý zbrojní průkaz měl muž platný až do dubna 2015. Před prodloužením zbrojního průkazu už předtím varovali příbuzní střelce - z údajně labilního muže měli prý strach.

„To potvrzení jsem mu vydal, ale toto potvrzení bylo zastaveno, čili bylo neplatné,“ uvedl lékař Roman Kouša pro ČT. Tragická střelba se podle něj stala v době, kdy muž neměl platný zbrojní průkaz. S tím však nesouhlasí krajský policejní mluvčí Pavel Benedikt Stránský. Přestože muž požádal o prodloužení průkazu a bylo s ním zahájeno řízení, jeho původní zbrojní průkaz stále platil.

„V zákonné lhůtě požádal o vystavení nového zbrojního průkazu s delší platností, toto řízení proběhlo standardně za dodržení všech zákonem předpokládaných mechanismů, byl vystaven nový zbrojní průkaz, který zůstal na policii - on si ho nevyvzedl. Nicméně stále mu platil ten stávající zbrojní průkaz, a to až do dubna 2015,“ vysvětloval mluvčí. Pokud by prý policie dostala informaci, že člověk není způsobilý k držení zbraní, pak by bylo zahájeno správní řízení a byl by vyzván, aby zbraně odevzdal.

Obnovení zbrojního průkazu se prý snažila zabránit také rodina útočníka. „Byli prosit obvodního lékaře, ať mu nevydává souhlasné potvrzení, protože se jedná o psychicky labilního člověka a oni se cítí ohrožení,“ řekl České televizi starosta Patrik Kunčar. I na základě těchto informací pak policie spolu s lékaři iniciovali další vyšetření.

V únoru měl jít muž znovu na lékařské vyšetření

Útočník měl zbrojní průkaz od roku 2000 a letos v lednu si podal žádost o jeho prodloužení. „Doložil zdravotní posudek ze 14. ledna 2015, který jasně konstatuje, že je zdravotně způsobilý s jediným omezením, a to jsou brýle. Ze zákona o zbraních a střelivu jsme povinni provést ověření v informačních systémech policie a rejstříku trestů a zkoumat bezúhonnost této osoby. Muž žádný záznam neměl,“ uvedl krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček.

Podle Tkadlečka policie žádá o spolupráci i městský nebo obecní úřad. Jeho příslušné orgány koncem ledna rovněž potvrdily, že muž nemá žádné záznamy a splňuje tak podmínky. „Správní orgán tedy logicky postupoval v souladu se zákonem a vyhotovil znovu průkaz. Jmenovaný si ho již nestihl převzít,“ doplnil Tkadleček.

Situace se změnila na začátku února. „Na základě podnětu policejního oddělení Uherský Brod bylo kontaktováno naše specializované pracoviště. Získali jsme poznatky, na základě kterých jsme z naší iniciativy začali komunikovat s psychiatrem a ošetřujícím lékařem. Jmenovaný byl poté příslušnými lékaři vyzván, aby se dostavil na opětovné lékařské vyšetření. Příslušné podklady od lékařů jsme obdrželi 17. února a 18. února jsme jmenovanému zaslali dopis, který byl doručen 20. února, aby se znovu dostavil k lékařské prohlídce a dodal nový posudek. Toto už se nikdy nestane,“ uzavřel Tkadleček.

Lékař Cyril Mucha: V Česku by měly být povinné psychotesty

Praktický lékař Cyril Mucha ve Studiu 6 upozorňoval, že v Česku dosud chybí opatření, podle kterého by v případě nějakého podezření mohl držitel zbrojního průkazu o zbraň přijít okamžitě. Policie ho může poslat na další vyšetření, jsou tam ale různé lhůty – žadatel se může omlouvat a tím celou věc protahovat.

„Domnívám se, že by také u nás mělo platit to, co v některých jiných státech – tam každý, kdo chce zbrojní průkaz, musí na psychotesty a to platí i při jeho obnovování,“ uvedl Mucha. Podle něj praktický lékař při vydávání potvrzení vychází zejména z anamnestických údajů, to znamená to, jak pacienta dlouhodobě zná, s čím se léčí apod. A samozřejmě přihlíží i k akutnímu stavu a i třeba k psychickému stavu.

V případě podezření by měla být možnost sebrat zbraň okamžitě (zdroj: ČT24)

Pokud jde o lékaře z malého města či vesnice, tak své pacienty dobře zná a podle Muchy bude vědět, že je žadatel např. agresor. Problém ale je třeba v Praze, kdy lékař vidí žadatele jen pár minut v ordinaci, nebo pokud člověk přejde k novému praktickému lékaři a ten ho nezná delší dobu. „Lékař by si měl vyžádat dokumentaci od předchozího praktického lékaře, ale jestli neexistuje, tak nastává problém,“ uvedl Mucha. On sám prý už během své praxe několik žádostí o zbrojní průkaz zamítl, nejčastěji z důvodu alkoholismu.

Přístup do registru pro všechny lékaře

Nyní se začalo mluvit i o tom, že by nahlédnout do databáze držitelů zbrojních pasů mohli všichni lékaři. K návrhu se nicméně mnozí doktoři staví kriticky. Podle těch, které oslovila ČTK, stačí dodržovat zákon, kdy se informace o pacientovi sbíhají u ošetřujícího praktika. Ten pak vystavuje potvrzení nutné pro držení zbraně. Pokud už by se snad měl rozšířit přístup do databáze, tak pouze pro ošetřující psychiatry.

„Ten návrh je naprostý nesmysl. Nedovedu si představit, že by se desítky tisíc lékařů přehrabávaly v databázi statisíců občanů, zda mají zbrojní průkaz,“ řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Zároveň se obává, že zpřístupnění databází způsobí stigmatizaci všech psychiatrických pacientů, takže raději nebudou k psychiatrovi chodit. „To by bylo mnohem horší a byli by mnohem nebezpečnější, než když se řádně léčí,“ varoval.