Ministerstvo uznalo Rathovi nárok na odškodnění

Praha - Ministerstvo spravedlnosti uznalo bývalému poslanci a hejtmanovi Davidu Rathovi obžalovanému v kauze údajné korupce při zakázkách ve Středočeském kraji nárok na odškodnění. Týká se období, kdy byl ve vazbě, kterou ale později Ústavní soud (ÚS) označil za protiprávní. Vyplývá to z dokumentu ministerstva. Sám Rath v Událostech, komentářích uvedl, že částku zhruba 45 tisíc korun požaduje jako symbolické odškodné za protiprávní jednání vůči němu samotnému. Stovky tisíc korun se pak snaží vysoudit na soudci Robertu Pacovském, dodal.

Vláčeli mě protiprávně v řetězech jako medvěda, tvrdí Rath

„Nejde o náhradu za vazbu, tu já nežádám po veřejných rozpočtech, ale po konkrétním viníkovi, tím je předseda senátu pan magistr Pacovský. Tato částka je spíše symbolická a mělo jít o odškodné za ponižující zacházení tím, že mě před kamerami a fotografickými aparáty vláčeli v řetězech k pobavení celého národa jako nějakého medvěda,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT David Rath. Za to chtěl 30 tisíc korun, které byly součástí pětačtyřicetitisícové částky.

Vězeňská služba podle úřadu sice postupovala podle pravidel, je ale prý nutné přihlédnout k pozdějšímu rozhodnutí ÚS. „Nebýt předmětných rozhodnutí, jež byla následně Ústavním soudem pro nezákonnost zrušena, žadatel by poután nebyl,“ uznává ministerstvo. Nárok na náhradu této škody je ale prý promlčený.

David Rath: Odškodné od státu je symbolické (zdroj: ČT24)

Rath upřesnil, že nárokuje hned několik požadavků. Částka přes 45 tisíc má být odškodným za protiprávní použití pout. Další požadavek představuje odškodné za úhradu za náklady spojené s výdaji na advokáty. Ministerstvo v této věci požádalo Ratha, aby žádost doplnil. Úřad chce totiž doložit pohyby na bankovních účtech.

Po soudci Pacovském chce Rath statisíce

Rath také uvedl, že soudce Pacovského žaluje pro nemajetkovou újmu, kde jeho vznesený finanční nárok už jde do stovek tisíců korun. Příčinou je jeho strávený čas ve vazbě z rozhodnutí krajského soudce. „Každý, kdo dělá své povolání, je zodpovědný za své chyby. Ať je to lékař, učitel, právník, řidič (…) Skutečné odškodné ve skutečné výši chci po konkrétní osobě, tedy předsedovi krajského senátu panu Pacovském, který nezákonné rozhodnutí učinil,“ prohlásil.

Ratha zadržela policie v květnu 2012 a soud ho poslal do vazby, odkud byl propuštěn v listopadu 2013. Ústavní soud loni v lednu rozhodl, že byl ve vazbě nejméně od června 2013 protiprávně. Rath pak žádal náhradu škody, která představuje jeho náklady vynaložené na zrušení nezákonných rozhodnutí o prodloužení vazby, píše úřad v dokumentu zaslaném jeho advokátovi Adamu Černému.

„Ministerstvo spravedlnosti ve věci shledalo odpovědnostní titul státu za vznik tvrzené škody. Spornou ovšem zůstala otázka vzniku škody v majetkové sféře žadatele,“ konstatuje ministerstvo. Z předložených dokladů prý není zřejmé, zda Rath uhradil Černému právní služby. Ministerstvo dále uvádí, že je ochotno nárok znovu projednat, pokud Rath doloží převod peněz na účtech.

Kauza se rozvětvila

Hlavní líčení s Rathem a dalšími deseti obžalovanými lidmi nyní probíhá ve dvou větvích. Ratha a Novanskou ze společnosti ML Compet, která podle obžaloby organizovala zmanipulované tendry, projedná soud zvlášť. Projednání je zatím nařízeno do března. Podle mluvčí Krajského soudu v Praze Zuzany Steinerové je v části devíti obžalovaných skončeno dokazování a chystají se závěrečné řeči. V případu Ratha a Novanské se jednání teprve nařizuje. „Trestní řád umožňuje řízení opět spojit, a to kdykoli do skončení řízení, pokud by to soud považoval za účelné,“ uvedla mluvčí. Rath a Lucie Novanská jsou z řízení vyloučeni.

Rath je spolu s dalšími deseti lidmi obžalovaný z korupce. Žalobce Petr Jirát je viní z ovlivňování veřejných zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví. Týkaly se například opravy zámku Buštěhrad, gymnázia v Hostivici nebo modernizace středočeských nemocnic. Podle vyšetřovatelů Rath o všem věděl a bral úplatky, hrozí mu až 12 let vězení. Podle Ratha ale nebylo možné zakázky ovlivňovat, protože podléhaly vícenásobné kontrole a obžalobu odmítá. Opakovaně si stěžoval i na podjatost soudce, kterým je v jeho případě soudce Robert Pacovský. Ústavní soud jeho stížnost zamítl, avšak s tím, že své výhrady k postupu Pacovského prý může ještě uplatnit v odvolacím i dovolacím řízení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Rathův případ

Květen 2012: V polovině měsíce policisté zadrželi poslance ČSSD a středočeského hejtmana Ratha u domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. Měl u sebe sedm milionů korun a vyslechl si obvinění z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu zámku v Buštěhradě. Dva dny po zadržení skončil ve vazbě, vystoupil ze sociální demokracie a vzdal se hejtmanské úlohy. Kromě toho policisté začali stíhat i další lidi, mj. Rathova spolupracovníka Petra Kotta, Pancovou a šéfy dvou stavebních firem.

Červen 2012: Sněmovna souhlasila s Rathovým stíháním; k dalšímu stíhání ho pak vydala v září, protože policie během léta rozšířila obvinění o korupci při zakázkách ve středočeských nemocnicích.

Březen 2013: Protikorupční policie navrhla obžalovat Ratha a deset jeho spoluobviněných. Soud rozhodl o Rathově propuštění z vazby na dvoumilionovou kauci. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil.

Duben 2013: Státní zástupce Petr Jirát podal soudu obžalobu na Ratha a deset spoluobviněných.

Srpen 2013: Košatý středočeský případ začal projednávat Krajský soud v Praze. Rath v soudní síni zopakoval, že se žádného trestného činu nedopustil; vinu odmítli Pancová i Kott. Ministerstvo pro místní rozvoj se připojilo k soudnímu řízení jako poškozený, zástupce Středočeského kraje oznámil, že kraj se k trestnímu řízení nepřipojí, protože není schopen vyčíslit škodu.

Listopad 2013: Vrchní soud propustil Ratha i Kotta po roce a půl z vazby; Pancová byla z vazby propuštěna už v září.

Leden 2014: Ústavní soud rozhodl, že justice při prodlužování vazby porušila Rathova základní práva. Podle verdiktu pražský vrchní soud nepřihlédl k argumentaci obhajoby a řádně nezvážil možnosti nahrazení vazby jiným opatřením. Loni v lednu se také poprvé konalo soudní líčení bez Rathovy přítomnosti. Ex-hejtman o to požádal soudce kvůli tomu, aby mohl ve své ordinaci zaskočit za nemocnou kolegyni.

Říjen 2014: Kvůli Rathově nemoci nemohl soud pokračovat v hlavním líčení. Původně bylo naplánované právě do října, následné absence obhajoby či obžalovaných kvůli zdravotním problémům ale soudní státní opakovaně blokovaly. Na konci prosince 2014 soud rozhodl, že se k případu vrátí počátkem února 2015.

Únor 2015: Krajský soud se k Rathově kauze po zhruba čtvrtleté přestávce vrátil. Na programu jsou nyní výslechy soudních znalců a svědků. Na období mezi 3. únorem a 13. březnem naplánoval soud v kauze Rath celkem dvacet líčení, není ale jasné, kolik se jich opravdu uskuteční. Líčení naplánované na 3. a 4. února muselo být zrušeno kvůli nemoci advokátky Barbory Barcalové.