Za krádež Drtikolovy fotografie půjde muž na šest let do vězení

Praha – Vrchní soud v Praze zpřísnil trest za krádež slavné fotografie Františka Drtikola Vlna, Miloslav Pinc má jít do vězení na šest let. Má také zaplatit čtyři miliony korun jako náhradu za poškození uměleckého díla. Podle soudu fotografii ukradl na zakázku, kdo si ho najal, se však nepodařilo objasnit. Dnešní verdikt je pravomocný – lze proti němu pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Drtikolův snímek, jehož cena se podle soudních znalců odhaduje na deset milionů korun, zmizel přímo z expozice muzea v polovině března 2011. Zloděj tehdy sejmul fotografii ze zdi a vyřízl ji z rámu. Zaměstnanci ztrátu exponátu zjistili až o den později. Fotografie se několik dní po krádeži objevila v nabídce pro galerii v Kalifornii, která ale nechala dílo prověřit a ukázalo se, že je kradené. Snímek byl proto v zámoří zajištěn.  

Nalezená fotografie se vrátila zpět do muzea na konci března 2011. Pátrání po pachateli však trvalo o dva roky déle. Dopaden byl až v červnu 2013. Podle předsedkyně odvolacího trestního senátu Lenky Konopové policie nezveřejnila, jak na pachatele přišla. Zřejmě na něj ale dostala tip. Případ byl podle soudkyně nejdřív odložen, později byli prověřováni i další podezřelí, jejichž účast na místě se neprokázala. Muž vinu odmítá a tvrdí, že v muzeu vůbec nebyl. „Já jsem to prostě neukradl,“ řekl dnes u soudu Pinc.   

Jeho advokát Martin Křivohlavý u odvolacího soudu navrhoval, aby byl trest zrušen a klient zproštěn viny. Důvodem byl klíčový důkaz - krevní stopa na odříznuté části obrazu, která zůstala v muzeu a shodovala s profilem DNA obžalovaného. Podle advokáta ale nebyl tento důkaz zaznamenaný v protokolu o ohledání místa činu. Snažil se tak naznačit, že tam někdo mohl krev podstrčit.  

Tyto námitky však soud označil za absurdní. Podle rozsudku se krev na místo činu nemohla dostat jiným způsobem než při krádeži. Pachatel se zřejmě řízl, když fotografii vyřezával z rámu. „Obžalovaný byl na místě činu a byl tam v souvislosti s krádeží. Jiná skutková varianta nepřipadá v úvahu,“ zdůraznila soudkyně.  

Žalobkyně Heny Macháčková chtěla, aby soud původní čtyřletý trest zpřísnil, a Vrchní soud v Praze ji vyhověl. Městský soud podle něj chyboval, když v případu zvolil mírnější paragraf s trestem dva až osm let a značnou škodou. Odvolací soud naopak použil přísnější paragraf s trestem od pěti do deseti let vězení a škodou velkého rozsahu. Odsouzený už byl předtím asi sedmnáctkrát trestán hlavně za majetkovou trestnou činnost nebo za řízení auta bez dokladů. 

František Drtikol (1883–1961) je považován za jednoho z nejvýznamnějších českých fotografů. V polovině 20. let 20. století experimentoval s myšlenkou vlny a vytvořil několik pracovních verzí a jednu konečnou. Nejslavnější a nejvíce vystavovaná definitivní verze této fotografie je ale uložena v muzejním depozitáři. Nejdražší Drtikolovou fotografií prodanou v aukci byla Sněžná vlna - v roce 2007 se v New Yorku vydražila za šest milionů korun.

Vydáno pod