Okamura svým vzbouřencům: Opusťte sněmovnu, opusťte stranu

Praha - Šéf Úsvitu Tomio Okamura a někdejší předseda klubu Radim Fiala znovu vyzvali část svých poslanců, aby odešli ze sněmovny i ze strany kvůli tomu, že chtějí založit nové politické uskupení. Pokud to neudělají, podniknou Okamura s Fialou blíže neurčené „razantní“ kroky. O odchodu z čela Úsvitu jeho šéf neuvažuje.

„Od začátku bráníme zradě na 350 tisíc voličů, kteří volili Úsvit přímé demokracie s programem přímé demokracie. Proto odmítáme zakládání nového subjektu, který od občanů nemá mandát,“ prohlásil ve sněmovně Tomio Okamura. „Chceme vyzvat členy, kteří podporují vznik nové strany, aby hnutí Úsvit opustili, a ty poslance, kteří tento politický puč podporují, aby se vzdali svých mandátů. Pokud na tuto výzvu nebudou reagovat, budeme nuceni podniknout zásadní politické kroky,“ doplnil Radim Fiala. Konkrétnější ovšem být nechtěl.

Předseda a někdejší šéf jeho poslanců zároveň nabídli další spolupráci všem, kteří se od současné hlavy poslaneckého klubu Marka Černocha distancují; právě Černoch je Okamurovým nejhlasitějším vnitrostranickým kritikem a zároveň nejvýraznějším iniciátorem nově se ustavující partaje.

Okamura snahu většiny poslanců hnutí označuje za puč. Podle Fialy se přitom puče dělají ze dvou důvodů - kvůli moci nebo penězům. Právě finanční audit, který má být hotov do 20. března, by proto podle Okamury a Fialy měl pomoci rozkrýt pozadí „puče“. Okamura dnes spolustraníkům zaslal několik požadavků týkajících se závěrů auditu.

Marek Černoch k důvodům uspořádání auditu:

„Byla předložena zpráva, pro mě z ní bylo důležité, že výsledek je 0. Do konce volebního období tedy prostředky budou 0, což je šokující. V této chvíli nelze říkat, kdo za to může. Je na to komise a žijeme ve státě, kde bychom měli dbát na výsledky nezávislé vyšetřovací komise, než budeme křičet, že za to může ten nebo ten.“