Profil útočníka: Bývalý elektrikář, který byl od 90. let bez práce

Obyvatelé Uherského Brodu nad včerejší tragédií jen nepochopitelně kroutí hlavou. Proč se 63letý muž vypravil právě do restaurace Družba a zastřelil osm lidí, zůstává zatím otázkou. Jeho manželka se léčila se schizofrenií, sám útočník ale psychiatra nenavštěvoval. Podle sousedů dům téměř neopouštěl a v okolí ho nikdo neznal. Do Uherského Brodu se manželé přestěhovali z nedalekého Vlčnova.

Otec útočníka pracoval ve zbrojovce, ke zbraním tak měl vztah odmala. Zdeněk Janča z Vlčnova s ním dříve pracoval v nábytkářské firmě: „Byl to hodný člověk, dělal tam elektrikáře.“ Firma ale v devadesátých letech ukončila výrobu a bývalý elektrikář byl od té doby bez práce. To mohl být podle kriminalistů jeden z možných motivů střelby. „Okolí si toho dlouho nemusí všimnout, ale v něm narůstá ten pocit nespokojenosti, frustrace, napětí, až to takzvaně bouchne,“ vysvětluje psycholog Jiří Brančík.  

Střelec si prý stěžoval na šikanu, kterou úřady údajně neřešily. Před činem se ozval médiím, konkrétně televizi Prima, po střelbě spáchal sebevraždu. Oba dva prvky označil psychopatolog Andrej Drbohlav za typické znaky masových vrahů po celém světě. Odborníci se shodují v tom, že muž nejednal v afektu - útok si naopak zřejmě dopředu připravil. 

Sousedé střelce téměř neznali (zdroj: ČT24)

Státní zástupce uvedl, že pachatelem byl třiašedesátiletý muž bez kriminální minulosti. „Zatím zůstává do jisté míry záhadou, proč si vybral zrovna tento podnik a takovýmto způsobem tam vraždil lidi, kteří neměli s jeho osobními problémy nic společného. Není to osoba, která by měla nějakou zjevnou kriminální minulost, dá se říci, že to byl poměrně běžný občan – o to více vyznívá ten jeho útok nepochopitelně,“ uvedl státní zástupce Roman Kavka. 

Zatímco muže sousedé téměř neznali, jeho psychicky nemocná manželka prý často hlasitě pokřikovala: „Tři hodiny v kuse z balkonu kdákala, ale takové sprosťárny! Ta děcka stála za plotem, malá děcka a všechno toto poslouchaly,“ popisuje sousedka. Žena zůstává od včerejška v psychiatrické léčebně, sousedé ze sídliště Olšava se však jejího návratu domů obávají.