Střelba v Uherském Brodě mu vzala kamaráda i bratrance: „Byl to dobrý kluk“

Praha – Po úterní střelbě v Uherském Brodě zůstalo osm mrtvých. Celé město se teď vyrovnává s následky tragédie, příbuzným obětí jsou k dispozici i psychologové a také nepřetržitá bezplatná linka. „Kdyby lidé pocítili potřebu s někým sdílet tu bolest, kterou prožívají, mohou kdykoliv zavolat,“ uvedla ředitelka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová. Štáb ČT natáčel se Zdeňkem Koníčkem, který ztratil při tragédii svého bratrance i dalšího kamaráda.

V mládi spolu oba muži hrávali fotbal (zdroj: ČT24)

„To byl dobrý kluk, dobrý kámoš. Ještě před vojnou jako mladí jsme spolu sportovali, hráli fotbal,“ vzpomíná Zdeněk Koníček. „Nikomu nic neprovedl, byl hodný, je to strašné,“ dodává jeho manželka. Bratranec bydlel jen o patro výš než Koníčkovi a do restaurace Družba chodil na obědy pravidelně. Jenže včera už se nevrátil.

U Koníčků nejdřív zazvonili jeho sourozenci: „Byli se ptát, jestli jsme ho náhodou neviděli,“ popisuje Zdeněk Koníček. Ten dříve pracoval jako záchranář: „Když odešli, tak jsem to zkusil přes kluky na záchrance a ti mi to potvrdili.“   

S postupem hodin se pak panu Zdeňkovi potvrdila další tragická zpráva - při masakru v restauraci přišel o život i další jeho kamarád. „Znali jsme se z Luhačovic - manželka říkala, že ten tam byl jenom pozvaný na kávu.“  

Podle něj se celé město bude z tragédie vzpamatovávat jen velmi pomalu a mezi lidmi ještě dlouho zůstane strach: „My jsme tady měli celé odpoledne puštěné zprávy na ČT24, nikdo tady nechtěl věřit tomu, že se tady něco takového mohlo stát,“ uzavírá Zdeněk Koníček.