Stovka rabínů z celé Evropy se v Praze učí sebeobranu

Praha - Zhruba stovka rabínů z celé Evropy je v těchto dnech v Praze. V rámci výroční konference se učí i sebeobranu a první pomoc. Evropská židovská asociace tak reaguje na vlnu útoků proti Židům v Evropě. Podle jejího předsedy rabína Menachema Margolina může za incidenty i nečinnost evropských vlád. Tvrdí, že všechny židovské instituce by měla chránit policie 24 hodin denně.

Seminář první pomoci vede Mati Goldstein ve světě známý jako šéf mezinárodního záchranářského útvaru ZAKA. Zkušenosti z této oblasti má bohaté. Za posledních 20 let byl u většiny podobných útoků v Izraeli i po celém světě.

Ilustrační scéna pro kurz sebeobrany je jasná - útok na věřící při pravidelné modlitbě v synagoze. Goldstein nejprve svolává pomoc díky mobilní aplikaci. „V prvních deseti minutách musíme zaprvé zjistit, jestli jsme v bezpečí, jestli se stále střílí, nebo už ne. Pak se musíme postarat o ty nejvážněji zraněné,“ vysvětluje přihlížejícím rabínům. Kromě první pomoci je učí i to, jak se vyhnout noži, který teroristé používají nejčastěji.

Podle rabína Margolina by vybraní členové židovských obcí a institucí v Evropě měli dostat zbraně a výcvik. „Jsou případy, kdy policie přijde hned a brání komunitu, ale většinou se lidé musí bránit sami,“ řekl ČT. O zbraních pro Židy se začalo mluvit po útoku na košer obchod v Paříži. Amedy Coulibaly tu v lednu zabil čtyři lidi.

Od lednových atentátů jsou také všechny židovské objekty ve Francii pod ostrým dohledem policie i armády. Francouzský prezident Francois Hollande na večeři pořádané radou židovských institucí potvrdil, že se na tom nebude v dohledné době nic měnit. „Židé jsou ve Francii doma. Zato pro antisemity není v republice místo,“ dodal.

Antisemitské projevy jsou ve Francii přesto čím dál častější. Nepáchají je ale pouze mladí muslimové. Nedávné poškození skoro tří set hrobů na východě země má na svědomí skupina středoškoláků pocházejících z tradičních francouzských rodin.

Vydáno pod