Policisté byli pod palbou, podle Chovance jednali profesionálně

Uherský Brod – Policisté, kteří dorazili k restauraci Družba, byli pod palbou, podle ministra vnitra Milana Chovance ale proběhl zásah profesionálně. „Policie znemožnila tomuto člověku, aby se s dvěma nabitými pistolemi pohyboval po městě,“ upozornil Chovanec. Nakonec na místo přijeli i dvě speciální zásahové jednotky. Přímý zásah proti střelci byl otázkou pěti minut, bohužel střelec zabil osm lidí.

„Samotný zákrok na místě považuji za profesionální. Bylo zde nakumulováno velké množství policistů. Zákrok byl komplikovaný tím, že došlo ke střelbě, která měla za následek osm obětí,“ zhodnotil výkon policistů policejní prezident Tomáš Tuhý. Na místě působily desítky policistů, včetně dvou speciálních zásahových jednotek. „Byly přizvány speciální jednotky Jihomoravského kraje i ze Zlínského kraje a já jsem rozhodl i o povolání Útvaru rychlého nasazení, ten bohužel už na místo nedorazil,“ doplnil Tuhý. Zásah proti útočníkovi totiž jednotky provedly před půl třetí odpoledne.

Případ se začal odehrávat zhruba o dvě hodiny dřív. Ve 12:30 se policie dozvěděla, že se v restauraci na rušné křižovatce v Uherském Brodě něco děje. Pavel Lebduška z TV Prima pak doplnil, že krátce před třináctou hodinou se jim muž ozval. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) už se ale nedalo tragédii zabránit. „Pachatel, když se spojoval s TV Prima, tak už ten čin dokončil. To je všechno předmětem vyšetřování,“ řekl Chovanec. Dodal, že po policejní hlídce, která na místo dorazila, se střílelo. Jak on, tak policejní prezident Tomáš Tuhý hodnotí nicméně výkon policistů jako profesionální. 

Přečtěte si

Rychlý zásah proti útočníkovi, obětí je ale hodně

Následně hlídky v neprůstřelných vestách po příjezdu zcela uzavřely prostor 300 až 500 metrů od restaurace. „Policie znemožnila tomuto člověku, aby se s dvěma nabitými pistolemi pohyboval po městě,“ upozornil Chovanec. Omezena byla doprava a lidé museli jezdit jinudy. Ke střelci byl povolán i policejní vyjednávač. Podle mluvčího krajské policie Pavla Stránského tak policisté se střelcem ještě před zásahem vyjednávali. Policisté sledovali situaci i z vrtulníku.

Policejní zásah kvůli střelbě v Uherském Brodě
Zdroj: ČT24

Po čtrnácté hodině se začaly připravovat speciální jednotky. Měly přilby, pušky a štíty. Ve 14:20 akce odstartovala. Dvě minuty nato se zevnitř budovy, kde sídlí i další podniky, ozvala série ran. Pravděpodobně šlo o taktické výbušky. Po třech minutách vešli do budovy i zdravotníci. Už ve 14:30 ale bylo zřejmé, že na místě zdravotníci moc nezmůžou. Obětí je osm. Když muž začal v restauraci střílet, měl lidem mířit na hlavu. Pachatel sám měl sebevraždu spáchat v momentě, kdy věděl, že se k němu blíží zásahová jednotka a že jeho situace je bezvýchodná. Záchranáři na nosítkách odváželi jenom své vybavení. Prázdné pak odjížděly i čekající sanitky. Na místě bylo připraveno sedm posádek záchranné služby v plném vybavení, mezi nimi i pět lékařů. Na jednotku ARO v nemocnici v Uherském Hradišti byla převezena jedna žena ve vážném stavu se střelnými poraněními v hrudníku.

Kriminalisté mají na místě činu pracovat i v noci, informace bude policie zveřejňovat až postupně s průběhem vyšetřování. Policisté se snaží dostat ještě do obydlí střelce, kde se ale měla zabarikádovat pravděpodobně žena pachatele.