Chovanec Babišovi: Vrbětice nejsou dojná kráva. Pojďte se po nich projet

Praha – Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) odmítl výhrady šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO), že by si policie dělala z likvidace muničního skladu ve Vrběticích dojnou krávu. Babiše do areálu pozval k projížďce obrněným vozidlem, aby celou situaci viděl z perspektivy tamních pyrotechniků a hasičů.

Chovanec Babišovi: Projeďme se spolu po Vrběticích (zdroj: ČT24)

Ostrá slova Andreje Babiše směřovala na adresu ministra vnitra Chovance včera. Šéf tuzemských financí odmítl jeho požadavek na uvolnění 44 milionů pro policisty, kteří zasahují ve Vrběticích; Chovanec si podle něj udělal z celého případu dojnou krávu. „Já samozřejmě hlídám peníze daňových poplatníků a bohužel Vrbětice vypadají, že budou asi nejdražším skladem v Evropě nebo možná na světě.“ Podrobnosti čtěte zde.

Ministr vnitra se proti těmto slovům ohradil. „Velice mě překvapily výroky pana vicepremiéra,“ prohlásil na dnešním brífinku. “Problém jinak vypadá z Prahy z kanceláře ministerstva, jinak vypadá na místě samém. Pana vicepremiéra jsem pozval, aby se mnou areál ve Vrběticích navštívil a abychom se po něm v obrněném voze projeli, abychom viděli rozsah škod i toho, co policie a hasičský záchranný sbor řeší."

Chovanec: Doložíme každou korunu

Společná cesta se pravděpodobně uskuteční 5. března. Současně s tím ministr vnitra Babišovi vzkázal, že žádaných čtyřicet milionů má putovat primárně na platy a pojištění mužů, kteří ve Vrběticích zasahují a opakovaně zde riskovali život. Navíc na zaplacení přesčasů mají zákonný nárok. Jeho žádost vládě je prý obdobná jako při povodních či jiných mimořádných situacích, které rozpočet vnitra také nemohl předem předvídat.

„Jsme schopni doložit každou korunu, kterou dostaneme, tak jak jsme to udělali už v minulém roce,“ prohlásil šéf resortu vnitra. Zbytek mimořádných výdajů se týká nákupu potravin, pohonných hmot či ochranných pomůcek. Policisté by také chtěli za předpokládanou cenu 2,5 milionu nakoupit tři terénní auta, která potřebují k práci v okolí vrbětických skladů a teď jim chybějí.

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s osmapadesáti tunami vojenského materiálu včetně munice a v prosinci sklad 12 s osmadevadesáti tunami vojenského materiálu. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Vyskladňování areálu začalo 2. února. Trvat by mělo několik měsíců.

Vydáno pod