Praha chce za stovky milionů opravit statek, účel zatím není příliš jasný

Praha - Údajně až půl miliardy korun by mohla stát rekonstrukce a dostavba historického statku na okraji Prahy v Suchdole, který vlastní pražský magistrát. Obrovskou investici by měli zaplatit daňoví poplatníci. Na projektu se pracuje už sedm let, pochází ještě z doby bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Zároveň však neexistuje jasná představa, k čemu všemu má nový areál sloužit. Případem se zabývali Reportéři ČT.

Na takzvaném Brandejsově statku, k němuž patří několik stájí a dnes zpustlý historický zámeček, již desítky let hospodaří Česká zemědělská univerzita. Studenti zde studují chov koní a jezdectví. Před třemi měsíci však zavládla na půdě univerzity panika. Magistrát totiž vydal stavební povolení na první etapu rekonstrukce Brandejsova statku. Rychle se rozšířila zpráva, že výpověď z těžko nahraditelných výukových prostor je na cestě.

Brandejsův statek patří magistrátu hlavního města Prahy, Česká zemědělská univerzita je jen jeho nájemcem. Nájemní smlouva je podle děkana univerzity Pavla Tlustoše z hlediska dlouhodobého rozvoje nevýhodná. „V současné době máme výpovědní lhůtu roční. Což z hlediska výchovy koní, správy objektu a rozvoje je tedy skutečně doba minimální,“ říká Tlustoš.

V plánu rekonstrukce je předně přestavba zámečku – má zde vzniknout restaurace a přibude výtah. Vybudovány mají být také stáje s 59 boxy pro koně nebo nová kruhová jízdárna. Největší emoce ale vzbuzuje plán na výstavbu nové kryté jízdárny s tribunami zhruba za 100 milionů korun, která vyplní celý volný prostor areálu. Její rozloha je totiž víc než 3 200 metrů čtverečních.

„Je to jako dát vedle katedrály Svatého Víta panelák,“ říká o projektu Ivan Vavřík (ČSSD), architekt a zastupitel MČ Praha-Suchdol. „Jedná se o nejstarší historickou část Suchdola z 13. století, kde je drobná zástavba, drobounké domy, kaplička… Je to naprosto arogantní zástavba, která nemá se Suchdolem nic společného,“ rozčiluje se nad plánem Vavřík.

Až půlmiliardová investice do pochybného projektu

Urbanismus a architektura však nejsou jedinou kontroverzí se statkem spjatou. Plánovaná velkorysá rekonstrukce, kterou mají zaplatit daňoví poplatníci, může vyjít až na půl miliardy korun. „Je to evidentně komerční zájem, kde by někdo chtěl mít takové relaxační privátní centrum,“ nesouhlasí s projektem zastupitelka městské části Praha-Suchdol Veronika Žilková (ANO).

Navíc není jasné, kdo za projektem vlastně stojí. Magistrát připravuje rekonstrukci už od roku 2007. Tehdy Praze vládl Pavel Bém a magistrátním úředníkem na Odboru správy a využití majetku byl Radek Svoboda. Ten však odpovědnost za investici deleguje na Pavla Klegu (ODS), který v té době působil jako radní za investice. „Omlouvám se, ale o tomto projektu nemám žádné bližší informace, pravděpodobně byl v gesci někoho jiného z Rady,“ tvrdí dnes Klega.

Jeho nástupkyně ve funkci radní pro oblast majetku a podpory podnikání v letech 2010-2013 Alexandra Udženija (ODS) prý projekt také podrobně neznala. „Já jsem ten projekt neviděla nebo vůbec celkově neměla možnost nahlédnout,“ dušuje se Udženija.

Ani současný radní Michal Hašek (ANO) o přesných záměrech rekonstrukce nehovoří příliš jasně. „Jednak tam bude nadále zemědělská univerzita, co já vím, jsou tam volnočasové záležitosti, je tam nějaký jezdecký oddíl. Teď chceme vyvolat jednání, aby to využívala  městská policie. Co k tomu pak ještě dále nabalíme, to je otázka.“

Magistrát už přitom za celá léta investoval do projektu 25 milionů a letos chce utratit dalších 20 milionů. Je ale evidentní, že neexistuje jasná představa, k čemu všemu má nový areál sloužit. Pokud se letos utratí na přípravu projektu dalších 20 milionů, částka za dokumentaci vzroste celkově už na 45 milionů korun. Za takové peníze by se přitom dala opravit velká část zchátralého zámečku. Celý případ proto přípomíná jinou kauzu z Bémovy éry, totiž nápad uspořádat v Praze olympijské hry.

Suchdolští zastupitelé teď mají jasný cíl – vše zastavit a dohodnout se s městem na novém záměru využití Brandejsova statku. Usnesli se na tom ještě před Vánoci. „Zastupitelstvo MČ Praha-Suchdol NESOUHLASÍ se současnou podobou projektu z důvodu narušení urbanistického a architektonického charakteru zástavby historické části Suchdola a POVĚŘUJE výbor pro rozvoj Suchdola jednáním s vlastníkem Brandejsova statku (hl. m. Praha) o přepracování projektu,“ stojí v prosincovém usnesení suchdolského zastupitelstva.

Statek jak pro Olympiádu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod