Personální šéfkou úředníků bude Iva Hřebíková, rozhodla vláda

Praha - Vláda dnes jednomyslně vybrala personální ředitelku pro státní službu Ivu Hřebíkovou. Bude hlavní spolupracovnicí tzv. superúředníka, tedy náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého. Hřebíková dosud pracovala jako zástupkyně ředitele v legislativním odboru na ministerstvu vnitra. Funkce se ujme 1. března.

Iva Hřebíková se stane personální šéfkou úředníků (zdroj: ČT24)

Náměstek pro státní službu Josef Postránecký i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) Hřebíkové ke jmenování pogratulovali. „Tímto jsme pokročili v implementaci služebního zákona, celkový tým dvou hlavních tváří je na světě,“ řekl o jmenování Hřebíkové Chovanec.

Výběr nové personální ředitelky prý trval jen několik minut, předseda výběrové komise totiž přišel s jasným stanoviskem, který ze tří kandidátů, mezi nimiž vláda volila, je nejvhodnější. Hřebíková se tak vyhla tzv. „grilováním“, kterým musel projít Josef Postránecký. „K představování na vládě nakonec nedošlo, vláda rozhodla pouze na základě projednání s předsedou výběrové komise,“ uvedla Hřebíková.

Iva Hřebíková má 18letou praxi ve státní správě, posledních 6 let pracovala coby zástupkyně ředitele odboru legislativy na ministerstvu vnitra. „S problematikou státní služby jsem již přišla do styku, byla jsem ve skupině, která přepracovávala návrh služebního zákona,“ řekla Hřebíková. V současné době se také podílí na přípravě prováděcích předpisů zákona o státní službě, které musí být schváleny do poloviny tohoto roku.

První úkol: příprava konkurzů pro státní tajemníky

Jmenováním Hřebíkové je zkompletován tým, který bude zabezpečovat realizaci zákona o státní službě. Nejbližším úkolem nové personální ředitelky bude příprava výběrových řízení pro státní tajemníky na jednotlivých ministerstvech. „V tuto chvíli se na základě požadavků jednotlivých ministerstev připravuje služební předpis, který stanoví podmínky pro služební místa státních tajemníků. Sbíráme nominace do výběrových pozicí. Až bude tohle uzavřeno, jmenuje pan náměstek výběrové komise a budou vyhlášena výběrová řízení,“ popsala současný stav Hřebíková.

Rýsují se také podmínky pro budoucí státní tajemníky. Šéfové úřednických aparátů na jednotlivých resortech by měli být občany České republiky s adekvátními jazykovými znalostmi, kteří mají oprávnění přístupu k utajovaným informacím. Musí se jednat o zaměstnance správního úřadu alespoň druhého stupně řízení, ředitele krajských úřadů či tajemníky obcí s rozšířenou působností s dostatečnou praxí.

Pracovní náplň personální ředitelky však bude širší. „Personální ředitel bude zároveň ředitelem odboru systemizace, organizace a koordinace státní služby, takže úkolů a práce bude hodně,“ popsala svou budoucí pozici Hřebíková. Kromě toho, že bude nejbližším spolupracovníkem a zástupcem náměstka pro státní službu, bude také zodpověná za vybudování kárné komise, přípravu řady služebních předpisů či za kontrolu a hodnocení úředníků.

Vydáno pod