Temelín může pomoci při kolapsu energetické soustavy

Temelín – Přenosová soustava elektrické energie musí udržovat přísnou rovnováhu. Pokud ji v ČR něco naruší, pomůže Jaderná elektrárna Temelín. Její první blok totiž dokáže snížit výkon až na polovinu. V krizové situaci tak může přenos elektrické energie ochránit před kolapsem. Vyplývá to z víkendové zkoušky, která v Temelíně testovala regulační schopnosti nové turbíny. Elektárna pomohla uchránit rovnováhu sítě naposledy v březnu loňského roku.

Během zkoušky sledovali odborníci především to, jak se chová zařízení v nejaderné části elektrárny. „Nejlepším provozním stavem je pro jadernou elektrárnu plný výkon. Zkouškou jsme si ale potvrdili, že blok můžeme provozovat na polovičním výkonu a také zvážíme, jak je možné rozšířit nabídku výkonu pro regulaci nebo řešení krizových stavů rozvodné soustavy,“ vysvětlil Bohdan Zronek, ředitel elektrárny. Pokud tedy dojde například k nečekaným přetokům energie z německých větrných elektráren, Temelín výrazně pomůže, aby síť vydržela stabilní.

Právě neplánované přetoky elektřiny, která přichází z německých větrných elektráren, dlouhodobě ohrožují rovnováhu středoevropské přenosové soustavy. Celkově jsou patnáctkrát výkonnější, než je Temelín. Problémy způsobuje zejména nedostatečná přenosová kapacita mezi severem a jihem Německa. Kvůli tomu dochází k nárazovému přetížení českých a polských přenosových linek. Provozovatel české přenosové soustavy ČEPS tomu nebezpečí čelil letos v lednu, a to hned dvakrát. Neobešlo se to bez ztráty v řádu desítek milionů korun.

Energetika
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Jaderná elektrárna Temelín přispěla k udržení stability v přenosové soustavě naposledy v polovině března loňského roku. Tehdy snížila výkon druhého bloku na tři hodiny o 100 MWe. Důvodem bylo riziko, že rozvodná soustava se přetíží kvůli velké výrobě energie větrných elektráren na severu Německa.

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín je největším zdrojem elektřiny v ČR. Kryje pětinu české spotřeby − v roce 2014 vyrobila 14,95 miliard kWh elektrické energie. První elektřinu vyprodukovala v prosinci 2000.