Otrokem přemíry alkoholu se v Česku stává každý dvanáctý

Praha – V Česku je na alkoholu závislých zhruba 700 tisíc lidí. Zatím nic nenasvědčuje, že by nelichotivý trend měl ustupovat – spíše naopak. Podle adiktologů je etanol nezvladatelným postrachem pro stále více Čechů. Poslední statistiky ukazují, že nadměrnému pití holduje každý dvanáctý dospělý. Problémy se přitom týkají i dětí. Na jaře by proto vláda měla projednat materiál, který by dostupnost alkoholu omezil.

Problémy s nadměrným pitím alkoholu (zdroj: ČT24)

Odborníci nyní dokončují videokampaň, která má mladé lidi ve školách seznámit s tím, jak alkohol může ničit mozek. Natočené spoty žáci poprvé budou moci vidět v průběhu března. Osvětová kampaň má cílit už na děti ze sedmých tříd. Ukazuje se totiž, že lidé začínají s pitím čím dál dříve.

Podle Michala Miovského z Kliniky adiktologie UK je krizový zejména věk rané puberty od 11 až 13 let. Brzké zahájení konzumace alkoholu se podle něj může výrazně projevit při výkonech ve škole i v budoucím povolání. „Mozek je nastaven tak, aby opakoval to, co mu dělá dobře. My chceme dětem ukázat, že je to něco, co vůlí často nelze úplně ovládnout,“ dodává vedoucí centra prevence Roman Gabrhelík. Podle Státního zdravotního ústavu má s alkoholem v Česku zkušenost každé druhé třináctileté dítě.

Děti a alkohol
Zdroj: ČTK/imago stock&people

V polovině roku 2014 byla u pražského Apolináře zřízena první specializovaná ambulance pro závislé děti. Dosud pro ně v ČR neexistovalo žádné doléčovací zařízení kromě dvoutýdenního detoxu. Hned první měsíce ukázaly, že problém s alkoholem nebo drogami mají stále mladší ročníky. Přicházejí dokonce i desetiletí školáci. Podle odborníků může ambulační službu jen v Praze a Středočeském kraji potřebovat až 5 000 dětí.

Alkoholismus je nevyléčitelná nemoc a mluvit se dá pouze o doživotní abstinenci. Podle odhadů lékařů ale takovou vůli prokáže zhruba jeden z deseti alkoholiků. A pokud už někdo léčbu dobrovolně nastoupí, často ji ukončí předčasně. Většinou končí v prvních týdnech, ta léčba je u nás náročná, přiznává primář psychiatrické léčebny v Brně-Černovicích.

Ilustrační foto
Zdroj: Horázná Jitka/ČTK

Každý rok se v Česku smrtelně předávkuje alkoholem asi 300 až 350 lidí. Jde navíc pouze o případy, kdy lidé konzumují legálně vyrobený nepančovaný alkohol. Průměrný Čech  spotřebuje za rok 8,6 litru čistého alkoholu. To velmi zhruba odpovídá jednomu dvanáctistupňovému pivu denně. Trvale abstinuje pouze 2,5 procenta dospělých Češek a Čechů.

„Když se podíváme na počet úmrtí například předávkováním, tak je to u obyčejného alkoholu desetkrát více než u nelegálních drog. Podobně to platí u nehod na silnicích pod vlivem alkoholu,“ popsal na konci roku protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle statistik zapříčiní alkohol v ČR asi šest procent úmrtí. Celkově pak české společnosti způsobuje náklady téměř 17 miliard korun ročně.