ANO hledá stínové ministry, loni za to přitom ČSSD kritizovalo

Praha - Hnutí ANO hledá stínové ministry pro resorty koaličních partnerů. Napsala to Mladá Fronta DNES, podle které je mezi kandidáty například místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová. Hnutí přitom dříve vytvoření stínové vlády odmítalo a dokonce kritizovalo ČSSD kvůli vytvoření pozic odborných mluvčích pro resorty, které strana nespravuje.

ČSSD vytvořila stínovou vládu pro ministerstva koaličních partnerů tři měsíce po jmenování kabinetu. Ze strany ANO tehdy zaznělo, že hnutí nic takového v žádném případě nechystá. „Náš koaliční partner, který byl z minulosti zvyklý v opozici ustavovat stínové vlády, asi nezjistil, že vládne s koaličními partnery. My v žádném případě nebudeme ustavovat stínovou vládu na kontrolu ministrů z koaličních stran,“ prohlásil loni v květnu předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.  

Po dalším téměř tři čtvrtě roce je ale vše jinak. Hnutí podle deníku plánuje stínový kabinet sestavit a jeho šéf Andrej Babiš už hledá vhodné kandidáty: „V našem poslaneckém klubu je třeba dobudovat skupiny, které se budou věnovat jednotlivým odborným agendám. A najít stínové ministry na resorty, které nám v dnešní vládě nepatří.“

O některých adeptech už má Babiš jasno. Jde o resorty ovládané ČSSD. Stínovou ministryní zahraničí by se mohla stát místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová. „Předpokládám, že pan předseda mě jmenoval proto, že ví, že z pozice první místopředsedkyně sněmovny už v podstatě tuto práci dělám na úrovni parlamentní diplomacie. Samozřejmě bych o to zájem měla,“ řekla České televizi. „Myslím, že bychom vždy měli mít stínového člověka, který dokáže vyjádřit názor hnutí na patřičnou probelmatiku. Předpokládám, že pan předseda po době ve vládě zjistil, že je dobré mít stínové ministry,“ dodala.

Babiš uvažuje i o poslancích Jiřím Holečkovi nebo Radce Maxové, která by mohla mít na starost sociální oblast. Ministryně tohoto resortu Michaela Marksová (ČSSD) označila krok ANO za zvláštní obrat, stínovou vládu ale vítá. Naopak lídr koaličních lidovců Pavel Bělobrádek s vytvořením kabinetu v rámci kabinetu nesouhlasí. „Už když to vyhlásila sociální demokracie, tak prohlášení bylo jednoznačné - dělat stínovou vládu přísluší spíš opozici, a ne koaličním stranám,“ řekl ČT.

Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí: „Mně to přijde trochu úsměvné. Když někdy před rokem ČSSD určila své stínové ministry, tak se hnutí ANO velice smálo a připadalo jim to zvláštní. Teď k tomu sami dospěli. Nedivím se, protože je logické, že když se buduje politická strana, tak si buduje i své odborné zázemí.“

S informací o stínových ministrech přichází ANO týden před celorepublikovým sněmem. Po něm by se mělo rozhodnout i o případných připomínkám ke koaliční smlouvě. Babiš dlouhodobě kritizuje některé ministry ČSSD, hlavně šéfa zdravotnictví Svatopluka Němečka. Zatím se ale ministři měnil jen na resortech hnutí ANO, a to už celkem třikrát. Naposledy odešla začátkem února ministryně spravedlnosti Helena Válková.