Gabal: Putin chce Evropu zatáhnout do války

Praha – Ruský prezident Vladimir Putin chce svrhnout kyjevskou vládu a Evropu zatáhnout do válečného konfliktu. V Interview ČT24 to prohlásil lidovecký poslanec a místopředseda obranného výboru Ivan Gabal. Česko podle něj musí zvýšit svou bezpečnost, a to jak obrannou spoluprací s Polskem, tak omezením ruské diplomatické mise.

Gabal: Rusko chce svrhnout režim v Kyjevě (zdroj: ČT24)

Podle lidoveckého poslance Gabala je v současnosti Ukrajina v přímém válečném konfliktu s Ruskem, přičemž bezprostředním cílem Kremlu je svrhnout stávající vládu v Kyjevě. „Demontáž Ukrajiny zahájilo okupací Krymu. To je vedlejší cíl, nejradši by Ukrajinu rozštěpilo. Doufám, že se mu to nepodaří. Je i v našem zájmu, aby si Ukrajina do budoucna určovala svůj vývoj sama,“ konstatuje Gabal. „Jestliže bude v Kyjevě zkorumpovaný, loutkový prokremelský režim, musíme počítat s tím, že se situace bude podobně vyvíjet i v baltských zemích a směrem do našeho regionu.“

Ruská orlice totiž podle lidoveckého poslance nehodlá promlouvat pouze do situace na Dněpru. „Prezident Putin chce zatáhnout Evropu do války. Nepochybně,“ prohlašuje Gabal a dodává, že cílem Kremlu je revidovat výsledky studené války.

Lidovecký politik se v tomto tvrzení odkazuje na Putinova slova z počátku února. Ruský prezident tehdy na sjezdu odborářů odmítl uspořádání světa po rozpadu SSSR, jejž už dříve označil za největší tragédii 20. století, a verbálně zaútočil na Spojené státy, které podle něj chtějí zmrazit světový pořádek a s tím i svou pozici jediného vůdce (více zde). Současně s tím zaznívají z Velké Británie hlasy, že příštím cílem kremelské expanze bude některá z pobaltských republik, kde žijí početné ruské komunity a kde by si Moskva – při zopakování ukrajinského scénáře – mohla ověřit ochotu Severoatlantické aliance bránit své členy.

Gabal: Dodávat zbraně znamená stát se stranou konfliktu

Navzdory současné vypjaté situaci v Donbasu, kde se bojuje i týden od uzavření minského příměří, by ale podle Gabala Česko Kyjevu zbraně dodat nemělo. Na české politické scéně patří možná zbrojní podpora ukrajinské armády mezi hojně diskutovaná témata; po dodávkách výzbroje volá ukrajinský prezident Petro Porošenko, zvažuje je i Washington, podle šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka by ale šlo jen o přilití oleje do ohně a eskalaci konfliktu (čtěte víc). Pravicová TOP 09 takový postoj naopak označuje za stanovisko, které postrádá smysl i čest. „Jestliže respektujeme suverénní území Ukrajiny, minimum toho, co bychom měli udělat, je umožnit Ukrajincům, aby si své území bránili,“ prohlásil místopředseda strany Miroslav Kalousek.

Gabal v tomto sporu drží linii vládní politiky a stejně jako česká diplomacie i on volá po dodržování dohody o příměří, kterou prezidenti Francie, Ruska a Ukrajiny spolu s německou kancléřkou uzavřeli v běloruské metropoli. „Je třeba dát šanci konflikt zastavit. Jestliže budeme v příměří dodávat zbraně, staneme se stranou válečného konfliktu a ztratíme možnost hospodářských, politických a diplomatických tlaků na Rusko,“ uvádí. „Pokud by se ale Rusko toto příměří rozhodlo porušit, bude to úplně nová situace, kdy budeme muset posilování obranyschopnosti Ukrajiny zvážit.“

Tento kondicionál je na místě, protože povstalci avizovali záměr dobýt azovský přístav Mariupol, a jak tvrdí Gabal, „to, co říkají separatisté, je jen jinými slovy vyjádřené to, co o několik hodin dříve zazní z telefonu z Kremlu“.

Porovnání vývoje na východní Ukrajině – mapa
Zdroj: ČT24/mil.gov.ua

Gabal proti ambasádě

Současně lidovecký poslanec upozorňuje na to, že Česko musí zvýšit svou vlastní obranu a bezpečnost. Potenciál spatřuje v užší spolupráci zemí visegrádské skupiny (zejména s Polskem) a v omezení početného diplomatického zastoupení, které má v Praze Ruská federace. Se 142 lidmi (z toho 80 diplomaty) v současnosti je totiž vůbec nejobsáhlejší misí. Američanů je v Praze dohromady osm desítek.

„Početnost ambasády hovoří o počtu lidí, kteří pracují v zájmu Ruska na snaze zvrátit výsledky studené války,“ konstatuje Gabal. „Početně bych šel na třetinu.“ Odkazuje se přitom na opakované varování Bezpečnostní a informační služby, podle které je sice studená válka i Sovětský svaz minulostí, „ne však ruská vášeň pro vlivová či aktivní opatření (a také agenty nelegály)“.

Boje na Ukrajině
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Nikolai Muravyev