V ČR přibylo nelegálních běženců. Většinou míří dál na Západ

Praha – Statistiky cizinecké policie za leden tohoto roku ukazují nárůst nelegálních běženců, většinou z Kosova a Sýrie. Cílovou zemí je pro drtivou většinu z nich Německo, tomu také odpovídá jejich postup – nejprve požádali o azyl v Maďarsku a přes Česko pak míří k našim západním sousedům. Loni za leden zadržela policie v Jihomoravském kraji devět lidí, za stejný měsíc letošního roku už jich bylo 200. Česká policie se plánuje zapojit do kontrol cizinců už na hranicích Srbska a Maďarska.

„Jsou to vesměs mladé rodiny, které hledají lepší zázemí,“ přibližuje ředitel služby cizinecké policie Milan Majer. Nelegální migrace roste na našem území už od konce roku 2014. Pokud v Jihomoravském kraji skončilo jen v lednu na policejní stanici 200 lidí, na celém území ČR bylo číslo za tento měsíc o tři stovky běženců vyšší. A za stejné období jich uvádí Maďarsko přibližně 12 tisíc.

Kvůli tomu, jak se rozpohybovala nelegální migrace, začaly cílové i tranzitní státy více kontrolovat vlakové stanice. Ovšem všímaví převaděči reagují podle ředitele cizenecké policie rychle: „Běženci se přesouvají na silnici a jsou převáženi taxíky nebo malými dodávkami.“

Počty běženců u nás rostou (zdroj: ČT24)

Během prvního měsíce přebývala v zařízení pro cizince v Bělé pod Bezdězem zhruba třetina celkové kapacity. V současnosti už je téměř plné, proto se otevře další v Zastávce u Brna. Migranti musí být v zařízeních drženi, dokud úředníci nezjistí jejich totožnost. Poté putují zpět do země, v níž požádali o azyl.

  • Podle výzkumu Eurobarometru představují Česká republika spolu s Kyprem a Lotyšskem státy EU s nejodmítavějším postojem k přistěhovalcům. V těchto zemích nechtějí zhruba tři čtvrtiny obyvatel přistěhovalce ze států mimo Unii, většina obyvatel se ale obává i migrantů z ostatních zemí osmadvacítky. V ČR navíc vládne silný odpor proti společné imigrační politice EU.