V připomínce února 1948 věšeli aktivisté oprátky na sídlo KSČM

Praha – Aktivisté z občanské iniciativy Bez komunistů.cz si v poledne přinesli žebřík ke vchodu do pražského sídla KSČM a symbolicky nad něj připevnili oprátku. Šlo nejen o připomínku komunistických zločinů, ale také o vyjádření nesouhlasu s nedávnou kontroverzní výstavou o životě bývalého severokorejského vůdce Kim Čong-ila.

Dobrovolníci z iniciativy si jako první připomněli 67. výročí komunistického převratu v roce 1948, které připadne na 25. února. Před vchod do sídla komunistické strany přistavili žebřík a snažili se pověsit několik oprátek. Jelikož akce byla neohlášená, podařilo se jim ve spěchu připevnit pouze jednu. Komunisté na akci nereagovali a po chvíli oprátku odstranili.

Aktivisté věší oprátku na sídlo KSČM (zdroj: ČT24)

Oprátky označili lidé z iniciativy za symbol komunismu. Reakci komunistů ani nečekali, jelikož se doposud neomluvili ani za zločiny režimu. „Spíš očekáváme reakci veřejnosti, že konečně začne nahlížet na komunistickou stranu tak, jak by měla. Že strana vůbec nepatří do demokratické společnosti a parlamentu,“ řekl zástupce Bez komunistů.cz Petr Marek.

Iniciativa také upozornila na:

  • požadavek šéfky pražských komunistů Marty Semelové, aby na budově pražského Národního muzea nevisel portrét Václava Havla.
  • výstavu, kterou v centrále KSČM uspořádal první místopředseda Petr Šimůnek na počest nového velvyslance Severní Koreje v Praze Kim Pchjong-ila. Ten je nevlastním bratrem zesnulého diktátora Kim Čong-ila. Na některých panelech byla hesla o dni zářící hvězdy; dni narození věčného generálního tajemníka korejské strany soudruha Kim Čong-ila.

Bez komunistů.cz pořádá také řetězovou hladovku, která připomíná oběti komunismu. Na dnešek připadá vzpomínka na tisící oběť, kterou byl salesiánský kněz Josef Kašík. Ten zemřel v komunistickém vězení. Hladovku za něj drží známý salesiánský kněz a písničkář Ladislav Heryán.

Salesiánský kněz Ladislav Heryán
Zdroj: ČT24
Vydáno pod