Janoušek stáhl stížnost: Dovolává se teď k Nejvyššímu soudu

Lobbista Roman Janoušek už nepožaduje, aby byl kvůli zdravotnímu stavu propuštěn z vězení. Za mřížemi má strávit čtyři a půl roku za to, že autem srazil ženu. Podle vyšetřovatelů byl opilý a z místa činu ujel. Janoušek vzal zpět svoji stížnost proti Krajskému soudu v Brně. Předtím jej žádal o přerušení trestu ze zdravotních důvodů. Soud to ale zamítl. Janoušek nyní chce, aby jeho případ co nejrychleji posoudil Nejvyšší soud, kam se dovolává.

Trestaný podnikatel odvolal stížnost podle svého obhájce proto, že jinak by jeho spis odešel na Vrchní soud do Olomouce. „Ale on potřebuje, aby se rozhodlo o dovolání k Nejvyššímu soudu, což se rozhoduje v Brně,“ vysvětlil Vít Široký s tím, že pokud by u Krajského soudu v Brně Janouškův spis chyběl, soud by o jeho dovolání rozhodnout nemohl.

Krajský soud v Brně zamítl žádost o přerušení trestu ze zdravotních důvodů s vysvětlením, že vězeňská služba má možnost Janouškův zdravotní stav vyřešit. Lobbista nastoupil do vězení v listopadu loňského roku za to, že v opilosti přejel ženu, kterou vážně zranil a z místa přitom ujel.

„Soud ze závěru nemocniční lékařské komise vězeňské služby došel k tomu, že vězeňská služba má dostatečné možnosti pro řešení zdravotního stavu odsouzeného,“ uvedla mluvčí instituce Lenka Smutná Polachová.

Průběh činu

Opilý Janoušek srazil řidičku vietnamské národnosti v Praze v březnu 2012. Podle vyšetřovatelů se stalo toto: Lobbista nejdřív naboural do jejího auta. Pak zastavil na červenou, žena ho dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla situaci řešit. Janoušek proti ní dvakrát popojel, pak se na zelenou rozjel a ženu srazil. Z místa činu ujel.

Žena pak byla měsíc a půl v nemocnici a dostala se i do ohrožení života. Za těžké ublížení na zdraví hrozil Janouškovi až desetiletý trest. Soudy však přihlédly k jeho předchozímu čistému trestnímu rejstříku. Podnikatel zároveň projevil snahu následky napravit, když dal ženě 900 tisíc korun. I proto jej soudy poslaly do mírnějšího typu věznice s dozorem.