České víno, a přesto z dovozu? Brzy minulost, slibuje ministerstvo

Praha - Jak bojovat s dováženým vínem, které se u nás stáčí a prodává jako víno moravské či české? V rámci připravované novely zákona o vinohradnictví a vinařství je na stole několik variant. Jednou z nich je úplný zákaz prodeje sudového vína mimo sklepy patřící přímo vinařům. Cílem opatření je podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mimo jiné vytvořit rovné podmínky pro české a moravské vinaře, kteří cenám dováženého vína nemohou konkurovat. Konečná verze by měla být známá v půlce března, uvedl ve vysílání ČT24.

Ministerstvo podle Jurečky v současnosti pracuje se třemi variantami. První z nich počítá s tím, že stáčené víno bude možné prodávat pouze u výrobce vína, tedy u vinaře ve sklepě. „Dál je tady cesta dát víno do nějakého balení, které nebude možné falzifikovat. A třetí - posílení kontrol,“ uvedl Jurečka. O všech možnostech prý s vinaři chce ještě mluvit.

„Konečnou verzi budeme znát v průběhu března. (…) Cílem je vnést pořádek do trhu s vínem, protože je tu opravdu obrovský podíl pančovaného vína, které klame spotřebitele a vytváří nerovné podmínky pro poctivé vinaře z Moravy a z Čech. Pančovaným vínem myslím to, které k nám někdo doveze v cisternách, tady ho stočí a potom zákazníka uvádí v omyl, protože víno vydává za moravské,“ uvedl Jurečka.

Tato vína se podle Jurečky prodávají za cenu, která není ani na úrovni nákladů produkce vinařů na Moravě a v Čechách. Podle odhadu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) obsahuje zhruba každý třetí sud dodaný do vinotéky pančované víno a daňové úniky dosahují miliard korun ročně. Nejtvrdší variantou by podle ministra byl zákaz prodeje sudového vína, vyjma prodeje u vinařů ve sklepě, variantou je pak umožnit prodej takového vína ve vinotékách, která přímo patří vinařům.

Dováženým vínům vydávaným za česká by mohl být konec (zdroj: ČT24)

Vinaři plán na boj s černým trhem vína vítají

S tím, že by zmiňovaná opatření nijak nepoškodila malé vinaře v Česku, souhlasí i prezident svazu vinařů Tibor Nytraj. Naopak je podle něj nutné tuto situaci řešit. „Stav, který popsal ministr Jurečka, je naprosto pravdivý a alarmující,“ uvedl s tím, že podle odhadů vinařů se do ČR dostává zhruba 100 milionů litrů vína načerno a to se pak u nás načerno prodává.

Připustil však, že někteří vinaři vyjadřují obavy, že pokud budou pravidla takto restriktivní, některá prodejní místa by mohla zaniknout. „Ale myslím si, že by to bylo jen dobře, protože by zanikla pouze místa, která se zabývají pofidérním výčepem vína, jako jsou různé večerky, tabáky, trafiky atd. Podle mého názoru zůstanou tradiční vinotéky, zejména ty kvalitní a spolehlivé, které jsou pod kontrolou a jsou osvědčené,“ uvedl Nytraj s tím, že i nadále by se prodávalo i dovozové víno, jen v jiném obalu.

Sudová vína jsou v posledních letech jedním z nejvíce falšovaných zemědělských produktů. Téměř třetina z kontrolovaných vzorků sudového vína loni neprošla kontrolou.