Zaorálek: Rusko mírovou misi OSN na Ukrajině nikdy nepodpoří

Dohoda z Minsku je podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) v současné době jediná možnost, jak konflikt na Ukrajině vyřešit. Jiná varianta podle něj není. Kyjev sice zvažuje žádost o vyslání mírových sil OSN na východ Ukrajiny, podle Zaorálka to ale Rusko v Radě bezpečnosti OSN zablokuje. Nebude akceptovat misi, ve které by nemělo svou účast. Odvolá se navíc na dohodu z Minsku, kde se už dříve dohodla pozorovatelská mise OBSE.

Rusko je stálým členem Rady bezpečnosti OSN a mise nemůže být schválena bez jeho souhlasu. "Ruská strana má v tomto silný argument, a to jsou dohody z Minsku, kde jsme jasně řekli, že tu roli má sehrávat pozorovací mise OBSE," řekl Zaorálek v Interview ČT24.

Rusko podle ministra navíc nebude akceptovat misi, ve které nebude mít samo účast. Pokud by se západním zemím přesto podařilo Rusko přesvědčit, aby vyslání mise OSN neblokovalo, Česko by se jí podle Zaorálka chtělo účastnit. Ministr nicméně takovou debatu s ohledem na avizovaný postoj Ruska považuje za ztrátu času.

Mapa konfliktu na Ukrajině
Zdroj: ČT24

Pozorovatelská mise OBSE už nyní na východě Ukrajiny působí. Boje v oblasti jí ale příliš neumožňovaly vykonávat funkci. Podle Zaorálka by proto spíše měla být snaha fungování této mise více prosadit a posílit její mandát. Česko má nyní v misi 18 zástupců a chtělo by jejich počet rozšířit o dalších 11.

Jediné, co může konflikt na východě Ukrajiny zažehnat, je tak podle Zaorálka dohoda z Minsku. Musí se ale dohlédnout na její dodržování. „Máme povinnost to násilí zastavit, o to se snažme a já si nemyslím, že je to v této chvíli ztracené. Musíme trvat na tom, co se v Minsku dohodlo… Stále je to nejlepší cesta,“ domnívá se. V první fázi jde především o klid zbraní, odsouvání těžké techniky a výměnu zajatců.

Lubomír Zaorálek: „Všichni říkají, držme se toho, co bylo dohodnuto v Minsku. Říká to ruská strana, říká to ukrajinská strana, říká to Evropská unie. Sedněme si tedy a řekněme, že to zrealizujeme na tom místě. Možná to pro někoho vypadá jako marnost, ale celá východní Ukrajina je dnes marnost. A my nemáme žádnou jinou možnost, než trvat na tom, že zrealizujeme to, co se v Minsku dohodlo, protože to je stále nejlepší cesta.“

Zaorálek také znovu odmítl dodávky zbraní na Ukrajinu: „Přilévat oleje do ohně tím, že budeme dodávat zbraně, by byla obrovská chyba. Jsem přesvědčen, že konflikt se v té chvíli pouze rozhoří a bude eskalovat a nepovede k řešení. Rusko disponuje armádou a zbraňovými systémy. Do toho vstupovat, je jako vstupovat do kotle, kde nemáme šanci… Rusko je nukleární mocnost, která má 8 000 jaderných hlavic, armádu se 750 tisíci vojáky a je schopné jich mobilizovat dva miliony. Rusko představuje sílu, se kterou eskalovat jakýkoliv konflikt je fatální.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Kalousek: Nedodat zbraně Ukrajině je zbabělé, alibistické a přijde nás to draho

V otázce možných dodávek zbraní na Ukrajinu se nicméně čeští politici neshodnou. I podle sociálnědemokratického poslance Jaroslava Foldyny by byla armádní podpora ukrajinské vlády jen přiléváním oleje do ohně a mohla by ještě víc prohloubit konflikt, předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek ale naopak tvrdí, že je to zbabělé a Západ by mohl takového rozhodnutí v budoucnosti litovat.

„V této chvíli si myslím, že je třeba především hledat mírovou cestu k tomu, aby se situace na Ukrajině vyřešila a aby lidé neumírali, aby neprobíhala občanská válka,“ prohlásil Foldyna v pořadu ČT24 Události, komentáře. Kalousek připustil, že by si také přál mírové řešení a že vojenské zapojení Západu do konfliktu asi není možné. „Na druhou stranu říkat, že žádné jiné než diplomatické řešení neexistuje, když ten, kdo na tom území postupuje, se vám směje do obličeje a nedodržuje žádné dohody, a k tomu říkat, že neposkytneme Ukrajně žádné zbraně, abychom nepřilévali oleje do ohně, tak to je stanovisko, které postrádá nejenom smysl, ale které postrádá i čest,“ zdůraznil.

Tvrdit v době, kdy Rusko dodává povstalcům nejmodernější zbraňové systémy, že legitimní ukrajinskou vládu nepomůžeme vyzbrojit, abychom jí pomohli bránit její vlastní legitimní území, je podle Kalouska „alibistické, zbabělé a krátkozraké, protože nás to přijde draho“.

Kalousek v ČT: Nedodat zbraně Ukrajině je zbabělé (zdroj: ČT24)