Babiš chce, aby se vysoké školy uskromnily, rozzlobil tím Chládka

Praha – O 800 milionů korun méně by chtělo v příštím roce dát ministerstvo financí vysokým školám. Výrazné omezení prostředků ale důrazně odmítl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Bude o financování vysokých škol v roce 2016 jednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), schůzky se zúčastní také předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Ten by spolu s Chládkem uvítal spíše zvýšení plateb, ačkoli ministerstvo financí argumentuje očekávaným úbytkem studentů.

Podle ministra školství Marcela Chládka loni vláda neprojednávala detaily plánů na další období, ačkoli schvalovala rozpočtové výhledy. Nyní z nich však vzešel požadavek ministerstva financí na snížení financí pro vysoké školy o 800 milionů. Důvodem má být úbytek studentů. Proti takovému spojení se ministr školství ostře ohradil. „Minimálně musí být prostředky takové jako na letošní rok. Mělo by to vypadat tak, že i při snižování počtu studentů by se měly prostředky zachovat, ne-li navýšit, aby se mohla zvýšit kvalita,“ řekl Marcel Chládek.

Předseda rektorské konference a rektor největší české univerzity Tomáš Zima zdůraznil, že v posledních letech navzdory celkovému růstu množství peněz, které vysoké školy dostávaly, příspěvek na jednoho studenta klesal. I dnes je podle Zimy platba za studenta nižší než v letech 2002 a 2003, které předcházely změně financování a prudkému poklesu. „Je to pořád méně o zhruba 1 000 až 2 000 korun. Při případné ztrátě 800 milionů by to byl dramatický pokles,“ podotkl Tomáš Zima. Doplnil, že sice mírně, ale pořád meziročně klesá také výše výdajů na vysoké školy z pohledu podílu na hrubém domácím produktu.

Úbytek studentů na vysokých školách očekává ministerstvo financí v příštích letech vzhledem k demografickému vývoji. Schůzka, na které budou ministři s premiérem a předsedou rektorské konference jednat o škrtech ve vysokém školství, proběhne 5. března.