Konec chřipkové epidemie? Zdaleka ne, upozorňuje hlavní hygienik

Praha – Chřipková epidemie je na ústupu, ale opatrnost je stále na místě. Hlavní hygienik Vladimír Valenta upozornil, že z celorepublikového hlediska zůstává Česko nad hranicí epidemie, nemocných chřipkou a nechřipkovými respiračními onemocněními je v průměru 1 800 lidí ze sta tisíc.

Vladimír Valenta: Epidemie nekončí (zdroj: ČT24)

Počet nových případů chřipky klesá, epidemie ale nekončí. Navíc ne ve všech regionech je pokles nakažených stejně patrný jako na celorepublikové úrovni. „V minulých dnech došlo ve všech krajích kromě Plzeňského k celkovému poklesu respiračních onemocnění, ve většině krajů i poklesu chřipkových onemocnění,“ upřesnil hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Přibývá navíc množství závažných případů. Jejich počet se v posledních týdnech významně zvýšil. Za týden od 9. února vzrostl z 52 na 90. Nyní je lidí, kteří potřebují intenzivní zdravotní péči, opět více. „Závažných případů k dnešnímu dni je 114,“ upřesnil Vladimír Valenta. Na chřipku také letos zemřelo 21 lidí.

Přestože počet nakažených klesá a epidemie je zřejmě za vrcholem, lehkovážnost tak stále není na místě. „V několika krajích jsou čísla pod imaginárním epidemiologickým prahem. Nicméně já bych s předpovědí o ukončení epidemie zatím počkal,“ zdůraznil hlavní hygienik. Dodal přitom, že před chřipkou není úniku ani za hranicemi: „Taková situace je prakticky i v celé západní Evropě.“