Historička: Některá Peroutkova slova mohou působit problematicky

Praha – Postoj Ferdinanda Peroutky k extrémním ideologiím byl celoživotně odmítavý, míní historička Ústavu českých dějin FF UK Jana Čechurová. Některá jeho vyjádření z doby takzvané druhé republiky by se podle ní z dnešního pohledu dala interpretovat značně problematicky. Kritika jednoho z nejvlivnějších novinářů nejen první republiky se v posledních týdnech ozývá z Pražského hradu. Prezident  Miloš Zeman a jeho mluvčí Jiří Ovčáček hovořili o jeho údajných selháních jako intelektuála tváří v tvář nacismu.

„Jeho vztah k extrémním ideologiím byl rozhodně negativní, a to k oběma a celoživotně,“ konstatovala historička. Dodala ale, že při nástupu fašismu a nacismu do politických kruhů nedokázal Ferdinand Peroutka úplně dohlédnout míru barbarství, které v praxi přinášejí. „Podcenil oba dva nástupy těchto politických ideologií do praxe,“ uvedla Jana Čechurová. Podle jejích slov by se řada Peroutkových vyjádření v období takzvané druhé republiky dala vnímat velmi problematicky.

Peroutka stál v čele politicky nezávislé revue Přítomnost v průběhu několika režimů, a to právě včetně období mezi říjnem 1938 a březnem následujícího roku, kterému se říká druhá republika. Krátce po vzniku Protektorátu Čechy a Morava už v Přítomnosti nefiguruje.

Historička: Peroutka podcenil důsledky nacismu v praxi (zdroj: ČT24)

Se začátkem války v roce 1939 totiž Peroutka patřil k vlně elitních československých osobností, které se protektorátní režim rozhodl zatknout. „Pak strávil v koncentrácích v Dachau a Buchenwaldu celou válku s tím, že několikrát byla tendence získat ho pro spolupráci a aktivistické novinářství ve prospěch říše. On to ale vždycky odmítl a do aktivní žurnalistiky, a tím pádem z koncentračního tábora, se v průběhu války nevrátil,“ popisuje historička.

Historička Jana Čechurová:

„Ferdinand Peroutka určitě je nejexcelentnějším českým novinářem 20. století. Přestože neměl formální vysokoškolské vzdělání, byl to člověk s mimořádným rozhledem a zároveň neměl politické ambice.“

Jana Čechurová ze své profesní pozice na jedné straně oceňuje, že se veřejná debata občas stočí k historickému tématu. Už méně ji však těší, že jde výhradně o politickou argumentaci. O proslulém československém novináři se začalo debatovat v souvislosti se slovy prezidenta Miloše Zemana, který Peroutkovi připisuje autorství článku nazvaného „Hitler je gentleman“. Řada odborníků se proti tomu ohradila, že takový článek neexistuje.

Po textu nyní pátrá prezidentova kancelář. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček prý sám článek v Přítomnosti hledá ve svých volných chvílích. Sám si pak na úterní tiskové konferenci neodpustil kritiku novináře a jeho tvorby po vzniku Protektorátu Čechy a Morava. „Kdyby Ferdinand Peroutka v té době mlčel, tak by zůstal novinářem,“ prohlásil prezidentův mluvčí. Podle řady znalců novinářova díla ale text, který zmínil prezident Zeman, Peroutka nikdy nenapsal.

Vydáno pod