Vláda slibuje handicapovaným vyšší finanční podporu

Praha – Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová i předseda vlády Bohuslav Sobotka přislíbili lidem se zdravotním postižením navýšení finanční podpory. Od příštího roku by měl vzrůst příspěvek na péči, chystá se i dorovnání minimální mzdy handicapovaných a od roku 2017 má nastoupit spravedlivější posuzování závislosti na cizí pomoci.

Příkladem osoby, která potřebuje úpravy současného sociálního systému, je desetiletý Jiří Ferdan postižený spinální muskulární atrofií, čili nervosvalovým onemocněním, a od šesti let nemůže sám stát ani chodit. S výjimkou dopoledne, kdy je ve škole, tráví veškerý čas s matkou, která o něj pečuje.

V roce 2012 mu úřady přiznaly nejvyšší stupeň závislosti na cizí pomoci, a přestože se jeho stav za poslední roky výrazně zhoršil, kvůli bystré mysli mu úřady stupeň závislosti snížily – a s ním i příspěvek na péči. Rodina nyní chce usilovat o nový posudek a ve své snaze má podporu Národní rady osob se zdravotním postižením. Ta upozorňuje na to, že spravedlivější systém funguje v západní Evropě, kde se míra závislosti určuje podle časové náročnosti péče. Rada je přesvědčena, že by takový systém měl fungovat i v Česku. „Každý úkon by se ocenil nějakým časem. Ty časy by se sečetly a pak by se řekněme na hodinu, minutu potřeby času dala nějaká cena. Podle toho by se dala určit spravedlivěji pomoc, kterou ten klient potřebuje,“ nastínil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása v Událostech, komentářích.

Současný systém podle něj „nezohledňuje takové potřeby, jako je hlídání nebo doprovod“. Připomněl, že například dítě s postižením autistického spektra nemůže samo cestovat MHD.

Handicapovaní navrhují desetiprocentní valorizaci

Nedostatků ve stávajícím systému si je vědoma i ministryně sociálních věcí Michaela Marksová, která o nich jednala se šéfem Rady Václavem Krásou i premiérem Bohuslavem Sobotkou. „V současnosti novelizujeme zákon o sociálních službách. Novela by měla platit od roku 2017 a se změnou posuzování rozhodně počítáme,“ informovala.

Ministerstvo rovněž chystá valorizaci příspěvku na péči, ke které by mělo dojít už v příštím roce. „Dostala za úkol předložit různé varianty navýšení a propočtů cílové částky,“ doplňuje Marksová. Stát vyplácí dávku ve čtyřech výších podle závislosti na pomoci. Pro dítě je to 3 000, 6 000, 9 000 a 12 000 korun měsíčně. Dospělý může dostat 800, 4 000, 8 000 a 12 000 korun.

Národní rada osob se zdravotním postižením po valorizaci tohoto příspěvku soustavně volá, protože ke zvýšení nedošlo od jeho zavedení v roce 2007. Navrhuje jednorázové navýšení o deset procent, což by pro státní kasu představovalo skoro dvě miliardy navíc. Důležité je proto slovo Andreje Babiše. „Budeme jednat i s panem ministrem financí. Byl bych rád, aby naše názory znal,“ dodává Krása.

Václav Krása:

„Od roku 2007 klesá podpora občanů se zdravotním postižením z veřejných rozpočtů v nominální hodnotě na polovinu, ale ve srovnání k HDP dokonce o dvě třetiny. To je pro nás alarmující věc, která nám signalizuje, že řada úspor se děje na úkor této skupiny lidí.“