Policie odvezla část munice ze skladů ve Slatině

Slatina - Okresní soud v Ústí nad Orlicí vydal příkaz k domovní prohlídce majitele a jednatele firmy Multiagro Martina Rudolfa, který vlastní nelegální sklady munice a výbušnin ve Slatině u Vysokého Mýta. Jeho dům a také sklady prohledávala policie, hasičský vůz odvezl část třaskavin do blíže neurčeného muničního skladu k dalšímu zkoumání.

„Policie provádí nejen kontrolu, ale také výslech dotčených osob. Předpokládám, že má pádné důvody, aby tyto prostory prohledala,“ řekl pro ČT ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Kontrolu skladu provádí také policejní prezidium, které přizvalo zástupce dalších institucí, Český báňský úřad, krajské úředníky nebo hasiče. Prezidium oznámilo, že prověřování potrvá několik týdnů.

Policisté Rudolfa podezírají z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení z nedbalosti. Firma Multiagro má v areálu bývalého zemědělského objektu uloženy stovky tun výbušnin. Báňský úřad přitom tyto sklady ve své evidenci nevede. Skladování munice a vojenského materiálu začala policie vyšetřovat jako nedovolené ozbrojování, později rozšířili podezření na obecné ohrožení z nedbalosti. Podle Chovance je nyní potřeba počkat, zda se trestní stíhání ještě rozšíří o další osoby.

Hejtman trvá na vyklizení skladu

Rudolf v úterním rozhovoru pro ČT přiznal, že semtex ve skladu skutečně je, ovšem pouze jako součást vojenského materiálu, jako jsou nálože. Ve skladu ve Slatině je podle majitele asi 50 kilogramů semtexu v ženijních náložích koupených od armády, celkem asi 300 tun materiálu. Toho kontroverzního je ochoten se po dohodě s policií okamžitě zbavit.

„Pokud je semtex součástí munice, která je zaregistrována a firma ho opravdu deklarovala, mohla by se z problému dostat. Pokud jsou tam ale skutečně palety, a to nemohu potvrdit ani vyvrátit, a báňský úřad o tom nevěděl, došlo jednoznačně k porušení zákona,“ zhodnotil situaci ministr vnitra.

Zástupci politické reprezentace opakovaně prohlašují, že bezprostřední nebezpečí nehrozí; hasičská tatra nicméně začala munici na žádost pardubického hejtmana Martina Netolického odvážet do zabezpečeného skladu, kde třaskaviny prověří znalci. „Budu trvat na vyklizení areálu v co nejkratším termínu,“ konstatoval hejtman.

Kam konkrétně auto náklad odvezlo, policie z bezpečnostních důvodů tají. Rudolf během policejní prohlídky přiznal, že skladování „nebylo ideální“, a s převozem třaskavin souhlasil. Firma Multiagro zatím neplánuje, že by kvůli převozům a vyšetřování přerušila obchodování s vojenskou municí a prodej zbraní.