Zpátky do normálu. Plzeňská práva mohou mít vlastní doktorandy

Plzeň – Právnická fakulta na Západočeské univerzitě se čtyři roky po aféře s rychlostudenty vrací do normálního chodu. Akreditační komise jí na svém posledním jednání dovolila doktorský program pro občanské právo, což škole umožní vychovávat si novou generaci akademiků.

Děkan plzeňských práv: Zlepšili jsme se personálně i vědecky (zdroj: ČT24)

„Nyní formálně záleží na tom, kdy bude vydáno rozhodnutí ministerstva. To uděluje akreditaci na základě doporučení akreditační komise,“ konstatuje děkan fakulty Jan Pauly. „Předpokládáme, že by mělo být nejpozději k začátku akademického roku.“ Poté může škola okamžitě znovu zahájit organizaci doktorského studia i rigorózní řízení.

Akreditační komise si vymínila, že přijímaných uchazečů do uvedeného programu bude maximálně deset. Požaduje rovněž, aby fakulta předložila v únoru 2017 kontrolní zprávu o tématech disertačních prací a školitelích, kteří uvedené práce vedou. Podle děkana Paulyho se návratem doktorandů do fakultních chodeb stávají plzeňská práva konečně plnohodnotnými.

V polovině července 2013 potvrdilo plzeňským právům ministerstvo školství akreditaci pětiletého magisterského programu. Má ho na čtyři roky a od 1. září začala přijímat nové studenty. O rok dříve je do stěžejního programu brát nesměla; školu totiž na podzim 2009 poškodila aféra s rychlostudiem, podivným přijímáním studentů a udělováním titulů.

Práva vyhrála soutěž studentské unie

O tom, že se Plzni podařilo krizi překonat, svědčí i letošní výsledky soutěže České studentské unie. V ní se západočeská práva stala nejlepší právnickou fakultou roku. „Získali jsme neuvěřitelných 8 559 hlasů, což je v historii soutěže nebývalé,“ uvedl děkan.

Také podle akreditační komise se fakulta velmi zlepšila; rychle zabezpečila silné jádro mladých docentů a pokračují další habilitace a omlazování pedagogického sboru. „Fakulta rozumně vsadila na řadu mladých lidí s perspektivou a je dobré, aby tito mladí lidé dozrávali a vytvářely se z nich osobnosti, které fakultu dál potáhnou,“ uvedla šéfka Akreditační komise Vladimíra Dvořáková. „Jsme spokojeni s profesionální a kvalitní výukou srovnatelnou s dalšími právnickými fakultami. Funguje tu přátelské prostředí a osobní přístup ke studentům,“ řekl zástupce studentů Michal Volf.