Prezident se s Pelikánem setká příští úterý

Praha – Kandidát na funkci ministra spravedlnosti Robert Pelikán se s prezidentem Milošem Zemanem sejde v úterý 24. února. Pelikán, který je nyní prvním náměstkem na ministerstvu, má po prvním březnu nahradit rezignující Helenu Válkovou.

Robert Pelikán, kterého do čela resortu nominuje hnutí ANO, se koncem minulého týdne setkal s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Ten je připraven Pelikána navrhnout prezidentovi. Pro funkci má podle Sobotky dostatečnou kvalifikaci a výhodou je orientace v problematice. Sobotka ale řekl, že záleží ještě na vyjádření prezidenta.

Miloš Zeman totiž v souvislosti s kauzou odvolání Heleny Válkové uvedl, že zváží, zda přijme rezignaci ministryně. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) sice uvedl, že mu Zeman potvrdil, že bude respektovat koaliční dohodu, důležitá ale bude schůzka mezi Zemanem a Pelikánem, která je tak naplánována na příští úterý. Ta má vyjasnit Zemanův postoj k potenciálnímu ministru spravedlnosti.

Sobotka i ústavní právníci jsou přesvědčeni, že když se ministr rozhodne odejít z funkce, hlava státu by mu v tom neměla proti jeho vůli bránit. „Buď rezignaci přijme a já mu pošlu návrh na jmenování Pelikána, v opačném případě jsem připraven poslat prezidentovi návrh na odvolání Válkové z vlády,“ uvedl dříve Sobotka.

Přečtěte si:

Helena Válková oznámila svou demisi na funkci šéfky resortu spravedlnosti 10. února. Spekulovalo se, jestli šlo o vlastní rozhodnutí, nebo o tlak z hnutí ANO. Zatímco Babiš od začátku zdůrazňoval, že Válková nebyla odvolána, sama ministryně v pondělí řekla, že by její rezignaci neměl nikdo vydávat za její svobodné rozhodnutí. Babiš potom přiznal, že pokud by nepodala demisi, hnutí by navrhlo její odvolání.