Faltýnek: Válková nebyla razantní, s odchodem souhlasila

Ministryně spravedlnosti Helena Válková podala demisi. Uvádí, že to udělala na výzvu vedení hnutí ANO, i když chtěla ve funkci pokračovat. Šéf hnutí Andrej Babiš ale tvrdí, že odešla dobrovolně. Kauza znovu rozvířila spekulace o tom, že Babiš řídí hnutí nedemokraticky. Kritiku ale odmítá a zajedno je s ním i šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Ten konstatoval v Hyde Parku ČT, že se s Válkovou na odchodu z ministerského křesla dohodl - jako důvod uvedl, že nebyla dost razantní. Faltýnek ale částečně souhlasí s kritikou, že by měl zlepšit komunikaci mezi poslaneckým klubem a vedením hnutí.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

„Paní ministryni Válkové se některé věci podařily, ale jiné se jí v resortu vlekly. Nebyl plněný plán práce tak, jak jsme si vzájemně stanovili. Dohodl jsem se proto s ní, že odstoupí do konce února,“ popisuje Faltýnek s tím, že k tomu měli dvě vzájemná jednání. Hlavním důvodem k odvolání prý byla nedostatečná razantnost: „Pan Babiš se vyjádřil dost explicitně a jasně: že prostě neuměla bouchnout do stolu a nebyla manažer. Je to špičková odbornice, ale tyhle schopnosti neprokázala,“ doplňuje šéf poslanců ANO.

Podle Faltýnka se dohoda týká i nástupce Válkové – její resort by měl převzít Robert Pelikán. Dosavadní náměstek by měl pokračovat v rozjeté práci, zejména prý v řešení pravomocí exekutorů. Válková by se pak dle Faltýnka měla věnovat práci ve sněmovně, a to v bezpečnostním výboru i výboru ústavně právním.

Ivan Pilný: Babiš řeší důležité kroky výhradně v uzavřeném kruhu

Nejasný odchod ministryně spravedlnosti Heleny Válkové z ministerského křesla rozvířil dlouhodobé spekulace o tom, nakolik hnutí rozhoduje demokraticky a nakolik pod tvrdou rukou svého šéfa Andreje Babiše. Kritici přitom přicházejí i z vlastních řad. Například člen poslaneckého klubu ANO Ivan Pilný nedávno uvedl, že „šéf hnutí diskutuje o krocích, které považuje za důležité, výhradně s uzavřeným kruhem nanejvýš deseti lidí“. Podle Pilného mezi ně patří právě Faltýnek nebo třeba starostka Prahy 10 Radmila Kleslová.

Pilný dále konstatoval, že uvnitř hnutí vázne komunikace, a to jak mezi členy, tak i mezi klubem a vedením. Sdělil to s poukazem na další kolegy poslance, kteří prý kritiku sdílí. Podle Faltýnka − který je klíčovou spojkou mezi poslaneckým klubem ANO a vedením hnutí − je kritika částečně oprávněná. „Budu se snažit komunikaci zlepšit,“ přiznal svůj podíl viny. Ohradil se však proti námitce, že předseda Babiš nekonzultuje eventuální výměny ministrů s poslaneckým klubem. „To je věc vedení hnutí, předsednictva a výboru,“ uzavřel Faltýnek.

Jaroslav Faltýnek

Od roku 1990 působí v komunální politice v Prostějově. Posledních dvanáct let pracoval ve společnosti Agrofert – nyní je členem jeho představenstva s odpovědností za vnější vztahy v oblasti zemědělství a potravinářství. Spolu s vlastníkem Agrofertu Andrejem Babišem zakládal politické hnutí ANO a v srpnu 2011 se stal jeho místopředsedou. Jaroslav Faltýnek je v současnosti zároveň poslanec, předseda poslaneckého klubu ANO, člen vyjednávacího týmu, předseda Zemědělského výboru, člen Organizačního výboru i člen celostátního předsednictva hnutí ANO (předsedou hnutí je A. Babiš).