Jamie Read bojoval proti IS, pomohl mu výcvik v Česku

Praha - K teroristům Islámského státu se přidávají tisíce Evropanů. Málo se ale mluví o lidech, kteří z evropských zemí odjíždí do Iráku či Sýrie bojovat proti IS. Patří mezi ně Jamie Read. Bývalý britský voják prošel před odjezdem na bojiště výcvikem v Česku. Nedávno se z války vrátil a potvrdil, že měl výcvik efekt. Jeho zkušenosti tlumočí pro ČT Lumír Němec, který ho na boj připravil.

Jamie Read vycvičen k boji s IS v Česku (zdroj: ČT24)

Pětadvacetiletý Jamie Read bojoval loni na podzim proti Islámskému státu v Sýrii i v Iráku. Spolu s kurdskými bojovníky stál zrhuba měsíc v první linii. A to i přesto, že neměl zkušenost z přímých vojenských operací. „IS má některé tvrdé bojovníky, ale celkově nejsou tak silní. Nejsou to ti ďáblové, jak chtějí, abychom si mysleli,“ popsal Read po svém návratu jednotky protivníka.

Aby byl ale na boj s teroristy připraven, prošel předloni na podzim bojovým kurzem v Česku. Výcvik trval tři týdny a zaplatil za něj několik set tisíc korun. „Bylo mu to platné v tom, že se naučil ovládat kalašnikov a vycvičil se v boji na krátkou vzdálenost,“ vysvětluje Lumír Němec,  majitel bezpečnostní agentury, která Jamieho připravovala. Jamie je totiž bývalý voják pěchoty, takže s krátkou zbraní zatím neměl zkušenosti, upřesnil Němec, který býval velitelem elitní Skupiny speciálních operací české armády.

Readův výcvik v Česku zorganizovali bývalí britští vojáci, kteří pracují pro soukromé bezpečnostní služby. „Britové nemají možnost pořádat výcvik na území Velké Británie, takže jezdí k nám,“ uvádí Němec, jehož agentura zajišťuje trénink také současným českým vojákům.

Rozhovor s Lumírem Němcem o výcviku (zdroj: ČT24)

Rozdílná taktika IS v Iráku a Sýrii

„V Sýrii je konvenční válka, existuje frontová linie, země nikoho, naše základna, jejich základny,“ poznamenal Read k tamnímu způsobu boje. Jak ale uvedl americký dobrovolník kurdských milicí Buck Clay, v iráckých oblastech bojuje radikální hnutí Islámský stát podle odlišné strategie. „Tam je to spíš partyzánský boj,“ konstatuje. Obecně ale podle Claye platí, že bojovníci IS neuznávají žádná pravidla - přespávají v mešitách nebo ve školách, opevňují se v nemocnicích a dělají z nich opěrné body.

Bojový křest

Když se Jamie Read vrátil z Blízkého východu, probíral se svým cvičitelem, co v boji uplatnil – podle Němce mu specifické prvky tréninku přišly vhod. „Řekl bych, že Read trochu zmužněl – je trochu víc ošlehaný. Nyní má za sebou bojový křest,“ popsal Němec svůj zážitek z muže, který bojoval na irácko-syrském pomezí po boku pešmergů.

„Nasazení, iniciativa a odvaha jsou skvělé, ale pokud nemáte zkušenosti, tak se vám snadno může stát, že boj nepřežijete,“ zdůrazňuje Němec. Když má ale dobrovolník z Evropy či Ameriky elitní výcvik, může být prý jeho know-how pro místní jednotky velkým přínosem.

Američtí a evropští bojovníci ve válce na Blízkém východě

Počet bojovníků s americkým nebo evropským pasem v řadách kurdských milicích není přesně známý – oficiální statistiky neexistují. Ale na druhé straně konfliktu, v řadách Islámského státu je podle odhadů Europolu asi pět tisíc dobrovolníků z USA či Evropy.