Obvinění Rittigovi advokáti mohou dál vykonávat praxi, rozhodla ČAK

Praha – Dva právníci obvinění spolu s lobbistou Ivo Rittigem v kauze údajně předražených jízdenek pražského dopravního podniku mohou zatím dál vykonávat advokátní praxi. Rozhodlo o tom představenstvo České advokátní komory (ČAK), které prý neobdrželo přesvědčivé důkazy o jejich trestné činnosti. Nyní čeká na případné podání obžaloby, až pak chce komora o možném pozastavení činnosti definitivně rozhodnout.

Události: Rok kauzy pražských jízdenek (zdroj: ČT24)

Kauza jízdenek odstartovala loni v únoru, kdy policie zadržela Ivo Rittiga a čtyři další lidi včetně advokátů Davida Michala a Marka Stubleyho z kanceláře MSB Legal. Michal navíc jako obviněný figuruje i v případu údajného vyzrazování utajených informací z Bezpečnostní informační služby. Po prostudování policejních listin teď ČAK rozhodla, že jim jejich advokátní praxi zatím nepozastaví. „Ani tyto listiny však podle názoru představenstva ČAK neposouvají stíhání ze stádia důvodného podezření do stádia prokazatelnosti skutků,“ uvedla mluvčí komory Iva Chaloupková.

„Představenstvo ČAK své definitivní rozhodnutí o možném pozastavení výkonu advokacie jmenovaným odročilo do doby, kdy na oba advokáty bude buď podána obžaloba, anebo bude ze strany orgánů činných v trestním řízení rozhodnuto jinak,“ sdělila mluvčí. Podle jednoho z obviněných obhájců Davida Michala státní zástupce nepředložil žádné důkazy o tvrzené trestné činnosti členů kanceláře MSB Legal. „Je zvláštní, že už od léta loňského roku se čeká na posudek, který si zadala policie,“ tvrdí Michal.

Řízení o možném pozastavení výkonu advokacie Stubleymu a Michalovi běží od loňského února. Dobu trvání řízení ČAK již dříve zdůvodňovala tím, že Michal je ohledně BIS stíhán ve vyhrazeném režimu, a komora proto kvůli utajení musela přijmout řadu opatření, aby dostála znění zákona na ochranu utajovaných skutečností. Podle ředitele protikorupční policie Jaroslava Vilda je tento typ kauz složitý. „Je náročný z hlediska časového, z hlediska složitosti dokazování. Je to věc modelová, na které se nějakým způsobem učíme nové formy práce,“ říká.