Příští týden bude teplý, počátek března mrazivý

Praha – Na počátku března ještě v Česku zamrazí, bude tomu ale předcházet výrazné oteplení ve druhé polovině února. Již příští týden může být přes den až devět stupňů. Od druhé poloviny prvního březnového týdne potom budou teploty opět stoupat, vyplývá z nové dlouhodobé prognózy Českého hydrometeorologického ústavu.

Příští čtyři týdny charakterizují meteorologové jako teplotně průměrné až podprůměrné, prispěje k tomu ale hlavně ochlazení na počátku března. Naopak příští týden bude teplotně nadprůměrný. „Zejména jeho závěr,“ upozornil ČHMÚ. Průměrná teplota se bude pravděpodobně pohybovat kolem 2 až 3 stupňů Celsia, v jednotlivých dnech se ale může vyšplhat i na trojnásobek. Další dva týdny již budou chladnější, před polovinou března se opět začne oteplovat.

Srážkově bude nadcházející období průměrné až lehce nadprůměrné. „Relativně nejvíc atmosférických srážek by mohlo spadnout v týdnu od 2. do 8. března,“ očekávají meteorologové. Srážkový úhrn v týdnu, který bude nejdeštivější (popř. napadne nejvíce sněhu) a současně nechladnější, má činit v průměru kolem 10 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro příští čtyři týdny je podle údajů ČHMÚ 1,6 stupně Celsia. Nejteplejší bylo toto období v roce 1990 s průměrem 5,8 stupně. Naopak nejchladněji bylo v roce 1987, kdy průměr činil -4,3 stupně Celsia. Srážek v období od 16. února do 15. března spadlo průměrně mezi 31 a 41 milimetry. Nejméně jich bylo v roce 1991, a to jen tři milimetry, naopak nejvíc v roce 2000 s úhrnem 84 milimetrů.