Spor o dítě skončil zmizením otce i syna. Příbuzní mají první zprávy

Praha – Blízcí bývalého diplomata Tomáše Jadlovského o něm dostali po několika měsících zprávy. Tomáš Jadlovský zmizel na podzim společně se svým synem, o kterého se pře s bývalou manželkou žijící ve Španělsku. Před odchodem zanechal vzkaz, ve kterém obvinil manželku z opakovaných únosů syna do Španělska. Po muži a jeho synovi nyní pátrá policie.

Tomáše Jadlovského a jeho syna hledá policie jako pohřešované (zdroj: ČT24)

Policie sice neví o Tomáši Jadlovském a jeho synu Mirkovi o mnoho více než v říjnu, kdy zmizeli, ale informace dostala Jadlovského rodina. Otec někdejšího diplomata Josef Jadlovský přijal telefonáty ze skrytého čísla. „Já tomu říkám styčný důstojník, který mi občas zavolá, že jsou v pořádku. Že malej – můj vnuk – se učí intenzivně česky a že se mi ozve, až bude vhodná doba,“ řekl Josef Jadlovský.

Tomáš Jadlovský a jeho španělská manželka se po rozchodu nedokázali domluvit na další výchově svého syna. Od soudů však také nepřišel jednoznačný verdikt. „Dochází k určité kolizi, protože úpravu poměrů Mirka řeší jak české, tak španělské soudy,“ přiznal ředitel českého Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán. Po jedné z návštěv v Madridu Tomáš Jadlovský syna matce nevrátil a oba zmizeli. Zůstal pouze dopis pro chlapcovu matku: „Je mi moc líto, kam až muselo dospět naše manželství a spor o našeho Mirka. (…) Současná situace nemusela nastat, kdybys Mirka dvakrát neunesla z ČR do Španělska, nebránila mi soustavně v právu ho vychovávat a trávit s ním volný čas.“

Matka dítěte však odmítá, že by nerespektovala rozhodnutí soudu a chlapce tak sama unesla, naopak z téhož viní manžela. „Má klientka neví nic o svém dítěti od 12. října 2014. (…) Tomáš Jadlovský se dopustil trestného činu, když přes veškerá soudní rozhodnutí unesl jejich syna, násilně jej odebral z jeho domova, od rodiny, školy, jeho kamarádů, zvyků, z celého života,“ uvedla advokátka chlapcovy matky Zuzana Suchanová.

Chlapcův dědeček je přesvědčen, že Tomáš Jadlovský neměl na výběr. V zoufalé situaci podle něj učinil zoufalou věc. „On tímto jednáním sleduje určitý cíl, aby konečně došlo k nějakému soudnímu rozhodnutí, které budou následně obě strany respektovat,“ podotkl Josef Jadlovský.

Tomáš Jadlovský a jeho syn jsou vedeni jako pohřešovaní. Do pátrání po nich jsou zapojeni policisté ze zemí Schengenského prostoru.