Sobotka je připravený navrhnout Pelikána

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka je připraven navrhnout prezidentovi Roberta Pelikána na post ministra spravedlnosti. Chce to ale udělat až poté, co se vyjasní postoj Miloše Zemana k rezignaci současné ministryně Heleny Válkové. Mezi hlavní úkoly, které na šéfa resortu čekají, premiér řadí dorovnání platů soudcům nebo naplnění legislativního plánu vlády.

„Demisi ministryně Válkové jsem postoupil, prezident už ji má na stole,“ prohlásil Sobotka. Sám očekává, že až se prezident vrátí, k demisi se postaví. „Buď ji přijme a já mu pošlu návrh na jmenování Pelikána, v opačném případě jsem připraven poslat prezidentovi návrh na odvolání Válkové z vlády,“ dodal.

premiér Bohuslav Sobotka

„Pelikán má pro funkci ministra dostatečnou kvalifikaci. Má nespornou výhodu v tom, že je plně zorientován v problematice ministerstva spravedlnosti. Nebude se muset s resortem seznamovat, učit se.“

Podle něj je pro nového ministra prioritním úkolem dotáhnout do konce realizaci dohody, kterou uzavřela vláda s představiteli justice. Ta se týká doplacení části jejich platů. „Tak aby toto usnesení vlády bylo naplněno s co nejmenšími dopady na veřejné rozpočty,“ vysvětlil premiér.

Ministerstvo spravedlnosti
Zdroj: ČT24

Dalším úkolem, který na Pelikána čeká, je třeba úprava soukromých exekucí, respektive zlepšení ochrany občanů před neoprávněnými exekucemi. Sobotka zdůrazil i revizi novely insolvenčního zákona či dokončení finální podoby u novely občanského zákoníku a novely zákona o státním zastupitelství.

Premiér připomněl i reformu vězeňství, pod kterou zahrnul využití elektronického monitorovacího systému, zajištění práce pro vězně a omezení recidivy péčí probačních úředníků o propuštěné.

Pelikánova priorita - budoucí organizace justice

„Nemám volnost v tom si stanovovat priority, už jsou nastavené,“ dodal Pelikán. Zopakoval tak opět téma exekuce, zákon o státním zastupitelství a insolvence. Jeho nelegislativní prioritou je však příprava strategie rozvoje justice. „To je pro mě nejdůležitější věc pro celé období,“ zdůraznil. Podle právníka a publicisty Tomáše Němečka je Robert Pelikán extrémně chytrý člověk, který prokázal schopnost rychle se učit ze svých chyb.

Pelikána tak nejspíše v příštím týdnu čeká schůzka se Zemanem. Přesný termín podle něj ale ještě není vzhledem k zahraniční cestě prezidenta znám, sekretariáty obou v tuto chvíli dolaďují podrobnosti. Kandidát na ministra prohlásil, že se na rozhovor s hlavou státu těší.

Ministryně Helena Válková podala demisi k prvnímu březnu. Prezident ale dnes oznámil, že ještě zváží, jestli její rezignaci přijme. Sobotka ovšem zdůraznil, že odpovědnost za složení vlády má on, nikoli prezident.

Vydáno pod